ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jan Björklund: "Tålamodet kan vara på väg att rinna ut"

Frida Sundkvist · 5 Jul 2013
Uppdaterad 5 Jul 2013

Jobb, skola och hur Sverige ska möta stenhård internationell konkurrens är Jan Björklunds ämnen i Visby. Den tidigare hårde motståndaren till kvotering kan vara på väg att svänga i frågan.

klar

Artikellänk är kopierad

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) presenterade på tisdagen en ny lagstiftning för ökad autonomi för statliga universitet och högskolor vid en pressträff på Rosenbad.
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) presenterade på tisdagen en ny lagstiftning för ökad autonomi för statliga universitet och högskolor vid en pressträff på Rosenbad.Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

– Jag kommer naturligtvis att prata om jobben och skolan. Men jag kommer också ta upp ett par ämnen som inte är lika viktiga i debatten. Vi måste börja prata om Europasamarbetet på ett nytt sätt. Det är för gnälligt och för ängsligt och problemsökande.  

– Vi måste förstå att den här världsdelen behöver mer samarbete, inte mindre. Grundinställningen är att fler länder ska med, och fler länder vill också med. 

En annan del av partiledarens fokus är att det gått bra för Sverige genom en lång global finansiell svacka. Men det räcker inte. 

– Det är inte Grekland vi ska konkurrera med, det är Asien. Vi måste förstå att vi inte kan luta oss tillbaka bara för att vi är bättre än Grekland.

– När jag var liten samlade vi in pengar till svältande barn i Asien, nu köper de upp Volvo. 

Han säger att det krävs förändringar för att Sverige ska kunna stå sig i den tuffa konkurrensen. 

– Vi måste förstå att vi kommer behöva göra förändringar. Vi kommer behöva liberalisera, modernisera och öka dynamiken i vår ekonomi. Vi måste modernisera och liberalisera arbetsrätten, vi måste sänka marginalskatten i Sverige och vi måste behålla kärnkraften. 

– Stänger man ner kärnkraften stänger man också ner basindustrin. Det har ett högt pris att man vill stänga ner kärnkraften. 

För att förbättra för företagen vill Björklund sänka skatterna. 

– Ska vi anställa väldigt kunniga individer måste man förstå att den är eftertraktad och då måste man vara beredd att betala en bra lön. På kompetens har Sverige världens högsta marginalskatt. 

– Sverige måste vara ett attraktivt land för kunniga människor.

En del i kunskapsledet är att sänka betyget. Jan Björklund vill gå ner till årskurs fyra. 

– Betyg är tydlig information till föräldrarna. Du kan ha hur många samtal som helst, men det är först när man får betyg som man vet hur de ligger till. 

– Det skapar en fokusering på kunskapsresultat. Skolan blir mer på allvar när man får betyg. 

Han nämnder Finland som ett framgångsland, där huvuddelen av eleverna får betyg redan från årskurs tre eller fyra. Men det är inte bara tidigare betyg som skulle höja statusen för skolan, enligt Folkpartiets partiledare. 

– Kommunerna klarar inte av att sköta skolan. De kan inte vara arbetsgivare för lärarna, duktiga ungdomar vill inte bli lärare. Läraryrket är det viktigaste yrket i dag. 

– Återförstatliga skolan och flytta ner betygen ett par år. Det är två väldigt viktiga reformer jag tycker vi bör göra. 

Folkpartiet ligger långt från sitt ungdomspartis vision om helt öppna gränser, ett ställningstagande som enligt Jan Björklund inte är aktuellt. 

– Det finns dem som vill ha totalt fri invandring och fri rörlighet, men det är det väl ingen som bedömer att det är realistiskt, säger han. 

Den tidigare så hårde kvoteringsmotståndaren Björklund är efter de senaste rapporterna om försämrad representation av kvinnor i börsstyrelser nära att svänga i frågan. 

– Principiellt tycker jag att kvotering är mycket tveksamt. Det bygger på att näringslivet går mot ett mer jämställt betraktelsesätt. När vi nu ser att det går bakåt med kvinnor i styrelser vill jag nu säga att tålamodet mycket väl kan vara på väg att rinna ut, och landa i ett ställningstagande som går förbi våra principer. 

Hur viktigt är Almedalen nu?

– Det är alltid viktigt, men det är väldigt långt kvar till valet och det kommer inte påverka nästa års val. Men det är viktigt för den debatt som förs nu i sommar och i början av hösten. 

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro