ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jan Björklund: SD har ena foten i den rasistiska myllan

Gustaf Larsson · 3 Jul 2018
Uppdaterad 3 Jul 2018
Jan Björklund är kritisk mot EU-uttåg.

Jan Björklund är kritisk mot EU-uttåg. Foto: IBL


Under Liberalernas dag i Almedalen öppnade Jan Björklund med att gå hårt åt SD. Men samtidigt öppnar han upp för att ge dem utskottsposter. Liberalerna kommer aldrig sätta sig i en regering som samarbetar med Sverigedemokraterna”, säger han till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag är det Liberalernas dag på Almedalsveckan, där skolan och EU-medlemskapet kommer att vara i fokus.

Kan ge SD utskottsposter

Men dagen inleddes med att diskutera den senaste veckans konflikt inom Alliansen, den om huruvida man ska ge SD utskottsposter i riksdagen. Jan Björklund (L) öppnar dock upp för att det som föranlett sprickan i Alliansen.

– Utskottsposterna delas ut utifrån hur stora partierna är. Principiellt tycker jag att proportionalitet är viktigt. Det har ingenting med politiskt samarbete att göra, det handlar om att respektera väljarnas röster på valdagen, säger han till SVT.

LÄS MER
Statsvetaren om Alliansens kris: Farligt att verka splittrade

När frågan om L kan ta stöd av SD i en kommande regering dyker upp, blir svaret mer tydligt från Björklund.

– Jag vill vara väldigt tydlig: Liberalerna kommer aldrig sätta sig i en regering som samarbetar med Sverigedemokraterna. De är ett nationalistiskt parti, med ena foten kvar i den rasistiska myllan – vi kommer aldrig att samarbeta med dem, säger Jan Björklund till SVT.

Björklund kritisk mot EU-uttåg

Vidare förklarar han sin syn på det svenska EU-medlemskapet, vilket Liberalerna har som valfråga.

– Ett av Sveriges största partier Sverigedemokraterna, som kan bli största parti efter höstens val, kräver att Sverige ska lämna EU inom några år. Det är ett mycket långtgående krav som skulle få förödande konsekvenser för Sverige, jobben och välfärden. Det handlar om den nationalistiska vinden som sveper genom Europa.

Han fortsätter:

– Vi tänker ta strid för det svenska EU-medlemskapet i valet, förklara varför det är viktigt och varför väljarna ska rösta på partier som står upp för EU.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro