ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jan Björklund: Sverige ska tillhöra EU:s absoluta kärna

Sofia Clason · 3 Jul 2018
Uppdaterad 3 Jul 2018
Liberalerna ställer om valrörelsen för att fokusera mer på EU-frågan.

Liberalerna ställer om valrörelsen för att fokusera mer på EU-frågan. Foto: TT


Liberalernas partiledare Jan Björklund ägnade sitt tal åt att hylla EU och den europeiska öppenheten. Han delade även ut kritik mot Sverigedemokraterna, som vill gå ur EU. "Ensam är bara ensam".

klar

Artikellänk är kopierad

På tisdagskvällen hölls det andra partiledartalet i Almedalen. Andra man till mikrofonen var Liberalernas Jan Björklund. Till en bild av gul och blå-klädda personer klev Björklund ut på scenen, där han började med att gratulera fotbollsherrarna för segern i eftermiddagens VM-match mot Schweiz.

Efter inledande ord om liberalismens påverkan på världen, förflyttades fokus sedan till EU-frågan.

Björklund meddelade att Liberalerna nu ställer om valrörelsen för att fokusera mer på EU-samarbetet, som anges som en stor del i arbetet för att lösa flyktingfrågan, klimathotet och för att säkra en fri handel.

I sina argument kritiserade Björklund även Jimmy Åkesson och Sverigedemokraterna som vill gå ur EU. Enligt Björklund kan ett sådant drag endast ge negativa effekter.

– Ensam är inte stark. Ensam är bara ensam. Starka det är vi tillsammans, sade han.

I talet medgav han dock att EU inte alltid levererat nog, och gav flyktingkrisen år 2015 och finanskrisen som exempel. Som lösning på det ser Björklund ett ökat samarbete inom EU.

– Sverige ska inte bara stanna kvar i EU. Sverige ska inom fem år tillhöra EU:s absoluta kärna.

För att utöka samarbetet med EU lyfte Björklund även vikten av ett gemensamt valutasystem. Om Liberalerna skulle ta makten i höst, vill partiet upprätta en färdplan för ett svenskt Euromedlemskap.

Liberalernas partiledare tog slutligen upp den skakiga stämningen i Alliansen under den senaste tiden. Även där markerade Jan Björklund mot Jimmy Åkesson och Sverigedemokraterna.

– Vi kan inte kompromissa med någon som anser att judar och samer inte kan vara svenskar, sade han.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro