ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jan Emanuel: Juholt hade kunnat stoppa SD

Natalie Demirian · 29 Mar 2017
Uppdaterad 29 Mar 2017
Jan Emanuel Johansson och Håkan Juholt.

Jan Emanuel Johansson och Håkan Juholt. Foto: TT/Montage


Socialdemokraternas tidigare partiledare Håkan Juholt hade kunnat stoppa Sverigedemokraternas framfart. Det säger den tidigare S-politikern Jan Emanuel Johansson i Marcus Birro och Michael Strandbergs podd Öppet hjärta”.

klar

Artikellänk är kopierad

”Jag är övertygad om att om Håkan Juholt hade fått en chans som partiledare så hade Sverigedemokraterna varit 5-10 procent mindre än vad de är nu”, säger Jan Emanuel Johansson i podden.

När Metro når den tidigare S-politikern och ber honom att utveckla resonemanget säger han att han tror att om man ska jobba politiskt så måste man ge människor en framtidsvision och berätta åt vilket håll man ska gå. Något som han menar att Håkan Juholt lyckades med.

– Det Håkan Juholt hade och det som partierna saknar är en ideologisk målbild om var vi ska någonstans som kan ge trygghet. Trygghet får man när man vet åt vilket håll man är på väg. Och genom att man för en politik som gör att man inte behöver ha armbindlar på de olika partierna för att skilja dem åt, säger han och fortsätter:

– I de länder där man har politiker som står upp för och inte viker från sin ideologi blir populistiska partier inte stora. Det Juholt gav i form av tydlig ideologisk kompass, det saknas hos samtliga partier just nu.

Håkan Juholt säger till Metro att han inte kommenterar dagspolitiken.

– Men detta rör min tid som S-ordförande. Jag vet att den politik, energi och framtidstro som jag förmedlade under mitt första halvår som S-ordförande lyfte partiet till 37-38 procent och S gick fram i alla grupper; män och kvinnor, unga och äldre, stad och glesbygd. SD lever på människors oro och rädsla för framtiden, skriver han i ett sms.

Han skriver att han ville förmedla det omvända, en tro på framtiden, satsningar på det gemensamma och att hålla ihop landet.

– Jag får dagligen möta uppskattning för detta och jag är övertygad om att vi var något stort på spåren. Men så blev det inte och det är klart att det finns en stor sorg i detta.

Jan Emanuel Johansson menar att det som Håkan Juholt hade är något som saknas hos de andra partiledarna.

Metro har sökt statsminister Stefan Löfven, som inte är tillgänglig för en kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro