ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Janina, 17, såg upploppet: "En tjej sparkades i huvudet"

Gustaf Eriksson · 18 Dec 2012
Uppdaterad 18 Dec 2012
Janina Niemi, 17, var på plats på skolan under upploppet.

Janina Niemi, 17, var på plats på skolan under upploppet.


En tjej slogs blodig i ansiktet, en annan blev attackerad och sparkad av fyra tjejer. – Lärare grät och det var panik på hela skolan. Det var så sjukt, säger Janina Niemi som var på plats på skolan till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

17-åriga Janina Niemi satt i matsalen på Plusgymnasiet i Göteborg när situationen fullständigt spårade ur. Utanför skolan hade hundratals personer samlats. De slogs, kastade sten och hoppade på bilar.  – Jag såg en tjej bli sparkad i huvudet. Hon låg på marken, det var fyra mot en, säger hon till Metro.se. Snart spred sig upploppet in till matsalen.  – Två tjejer började bråka. En av dem var helt blodig i ansiktet, säger Janina.

Alla lektioner ställdes in, och polisen förbjöd alla elever att lämna skolan.  – Lärare grät och det var panik på hela skolan. Det var så sjukt. Det var krisläge, säger Janina. När Metro når flickan vid 14-tiden har eleverna fått lämna skolan bakvägen.  – Vi fick inte gå nära upploppet.

Allt började med att ett konto startades på Instagram där minderåriga hängdes ut som "slampor" med namn, bild och beskrivningar av sexaktiviteter som de påstås ha ägnat sig åt. Ryktet om kontot spreds som en löpeld. På Facebook startades ett event som uppmanade människor att komma till Plusskolan på tisdagsförmiddagen för att slå ner personerna bakom kontot. – Jag hade tänkt att det skulle hända något. Men jag hade ingen aning om att det skulle  bli så stort, säger Janina Niemi.

När hon kom till skolan hade några stycken redan samlats. – Sedan kom det gäng med 10-15 personer åt gången. Sedan sa rektorn att alla lektioner var inställda och att vi skulle gå hem. Men sen kom polisen och sa att ingen fick lämna skolan. Då förstod jag att det var allvar, säger Janina. En flicka som ska vara inblandad i Instagram-kontot har pratat med polisen under morgonen. Efter det har hon försvunnit.  – Ingen vet var hon är, säger Janina.

17-åringen tycker att det är skrämmande att händelser på internet kan få så stora konsekvenser.  – Det mesta som folk säger på nätet är inte ens sant. Det är sjukt att det leder till det här, säger hon.

Janinas mamma Kirsi Niemi är arg över det som hänt. – Det är inte klokt. Det är helt oacceptabelt att hänga ut folk så här, säger hon.Nedan: En video som cirkulerat på Youtube där en tjej jagas och slås till marken under upploppet

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro