ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Janne Andersson i stor intervju inför VM: "Det var en förlust som gav oss hopp"

Filip Häggberg · 7 Jun 2018
Uppdaterad 7 Jun 2018
När Sverige föll i bortamatchen mot Frankrike fick laget ett kvitto på att de höll mottet, menar Janne Andersson.

När Sverige föll i bortamatchen mot Frankrike fick laget ett kvitto på att de höll mottet, menar Janne Andersson. Foto: Aftonbladet/IBL


Sverige tog sig sensationellt till sitt första VM på tolv år. Men det var inte segrarna som gav Janne Anderssons landslag självförtroendet de behövde – utan en förlust. Frankrike-matchen gav oss ett hopp, en tilltro till det vi höll på med”, säger förbundskaptenen till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Reception, kontorslandskap och bryggkaffe. Svenska fotbollförbundets kansli i Solna är som vilket företagskontor som helst.

Men ändå inte. En av väggarna är tapetserade med en firande Zlatan Ibrahimovic från när han tog över som landslagets meste målgörare genom tiderna. Och på de små, runda vita borden i anslutning till receptionen ligger förbundets verksamhetsberättelse från 2017.

Jag tar upp ett ex, bläddrar snabbt förbi sidorna med rubriker som omsättning, rörelseresultat och sponsorer och kommer till den sportsliga delen.

Då är det dags för mig att träffa Janne Andersson.

Jag kikade i en av era tidningar. Ni gjorde 26 mål i kvalet.

­– Ja, alltså, vi tränar ju lika mycket anfallsspel som försvarsspel på samlingarna, förklarar förbundskaptenen, som nästan låter lite stött över att jag tar upp att hans lag gjort mycket mål.

Faktum är att det bara var Portugal, Tyskland, Polen, Spanien och Belgien som gjorde fler än Sverige i det europeiska VM-kvalet.

­– Sen har det blivit mycket försvarsspel mot de bästa lagen. Det har varit antingen eller. Antingen försvarar vi i princip hela matchen, eller så är vi drivande offensivt. Mot Italien på bortaplan tycker jag att vi sjönk lite för lågt, men det är så det funkar. Det är ett mentalt spel, de måste framåt och jaga mål, medan det räcker för oss att hålla emot, säger Andersson.

Och Sverige lyckades som bekant hålla emot på ett fullsatt San Siro i Milano. När slutsignalen ljöd förkunnade det att Blågult var klart för sitt första VM sedan 2006.

Sveriges lag i bortamatchen mot Österrike under kvalet till VM 2014. Av spelarna i den startelvan finns bara Andreas Granqvist, Sebastian Larsson och Mikael Lustig kvar i laget.
Sveriges lag i bortamatchen mot Österrike under kvalet till VM 2014. Av spelarna i den startelvan finns bara Andreas Granqvist, Sebastian Larsson och Mikael Lustig kvar i laget.Foto: Wikimedia/Steindy

Lars Lagerbäck och Roland Andersson misslyckades i kvalet till VM 2010 i Sydafrika, och Erik Hamréns Sverige slogs ut av Portugal i playoff till VM 2014 i Brasilien.

­– Jag har så klart positiva känslor över att vi har lyckats, att vi ska till VM. Och för mig som fotbollstränare, det är inte så många som får chansen att leda ett svenskt fotbollslandslag i ett VM. Men annars känner jag ganska lite, det finns någonstans långt bak i huvudet. Jag tänker inte på det varje dag. Det gäller att göra saker och ting bra på vägen, det är det jag har i huvudet.

Vad har du för förväntningar?

– När jag tog ut min första trupp, inför den första kvalmatchen mot Holland, så uttryckte jag väldigt tydligt att vi vill till VM. Sen sa jag nästan aldrig det igen. Jag säger samma sak nu, vi vill vidare från gruppen. Men sen är det ointressant att hålla på att prata om det mer, det intressanta är hur vi ska göra det. Hur ska vi göra förutsättningarna inför varje match så bra som möjligt? Vi kommer inte ha något större målsättningssnack, utan prata om hur vi ska bete oss. Både som människor och som fotbollsspelare, precis som vi gjort under kvalet.

Och hur är det?

­– Att vi fortsätter på samma sätt. När jag och Peter (Wettergren, assisterande förbundskapten, reds. anm.) tog över valde vi en väg, och den har vi följt på ett ungefär hela tiden. Det gjorde så att vi gick till VM, så vi kommer ju inte att ändra oss. Vi vill så klart utveckla saker, det vill man alltid, men riktningen kommer vara densamma. Det blir inga revolutionerande grejer.

pil
Janne om VM-motståndarna

Sydkorea: ”De gör sitt nionde raka VM, bor 50 miljoner i landet. Har spelare som spelar på högsta nivå i Europa, England framför allt. Kvicka, tekniska och håller ihop det på ett bra sätt. En tuff motståndare.”

Tyskland: ”Världens bästa fotbollsnation och landslag för mig. Vann Confederations cup med att andralag nästan. Styrkan är att de knappt har några svagheter, väldigt starka på alla positioner och kan spela på flera olika sätt.”

Mexiko: ”Bor 125 miljoner människor där och har fotboll som nationalsport. Har ett antal spelare som spelar i storklubbar i Europa. Går i princip alltid till åttondelsfinal.”

På sina tio matcher i VM-kvalet vann Sverige sex, förlorade tre och kryssade en. Det var redan i första matchen mot Holland som den enda oavgjorda matchen kom (1-1). Janne Andersson menar också att det var en av de tuffaste.

­– Vi lyckades ta en pinne med lite flyt. Men på något sätt var det en bra start för ett nytt lag. Många hade tackat för sig efter EM, flera spelare var skadade. Nästan hela EM-laget var borta, säger han.

Blågult fortsatte sedan med att besegra Luxemburg på bortaplan (1-0) med minsta möjliga marginal. Det följdes upp med en 3-0-seger mot Bulgarien, innan det var dags att besöka Frankrike, som några månader tidigare tagit EM-silver.

Trots att Anderssons landslag åkte på sin första förlust var det den matchen som gav laget att kvitto på att de var bra nog.

­– Jag brukar egentligen säga att det bara finns ett sätt att få självförtroende, och det är genom att lyckas och vinna. Men jag hävdar att det var den här matchen mot Frankrike som gav oss det. Vi förlorade med 1-2, men vi kände att vi gör en riktigt bra match mot en stor nation, att vi var nära dem. Jag tror att den matchen i sig, gjorde att vi kände att vårt sätt att spela fungerande även mot stora nationer. Jag tror att spelarna kände att vi är på rätt väg. Jag tror också att supportrarna som såg matchen kände att ”Fasen vad bra det ser ut”, att det tände ett hopp, en tilltro till det vi höll på med. Så det var absolut en nyckelmatch.

Sverige har haft det tufft i öppningsmatchen tidigare. I VM-premiären 2006 mot Trinidad och Tobago lyckades Henrik Larsson och kompani inte att spräcka nollan.
Sverige har haft det tufft i öppningsmatchen tidigare. I VM-premiären 2006 mot Trinidad och Tobago lyckades Henrik Larsson och kompani inte att spräcka nollan.Foto: IBL

Till slut bar vägen till Ryssland och VM, bland annat efter en ny match mot Frankrike som Sverige vann och ett stenhårt playoff mot Italien.

Nu väntar tre nya motståndare. Sverige inleder VM-äventyret mot Sydkorea den 18 juni, i en match som kan bli avgörande.

Förlust i premiären och Blågult är piskade att ta poäng mot Tyskland i match två.

I tidigare mästerskap har Sverige haft det tungt i första matchen. Hur ska ni hantera anspänningen?

­– Jag resonerar inte så, det går emot alla sätt jag har att tänka fotboll. Vi gör en sak i taget, matchen som står för dörren gör vi så bra vi kan. I efterhand kan man titta på vad olika matcher hade för konsekvenser, men innan så är matchen bara att gå in och ge vad man har. Inför den sista samlingen i kvalet, där vi mötte Luxemburg och Holland, pratade alla om att Holland skulle vara direkt avgörande, men vi pratade inte ens om den matchen före Luxemburg. Då gjorde vi den jäkligt bra, och skapade bra förutsättningar inför Holland. Det är så man måste se på det. Det är samma sak nu, det är Sydkorea som gäller, sen får det resultatet en effekt på nästa.

pil
Fakta: Janne Andersson

Namn: Jan Olof Andersson.

Född: 29 september 1962, Halmstad.

Tränaruppdrag: Alets IK, Laholms FK, Hamlstads BK, Örgryte IS, IFK Norrköping, Sveriges herrlandslag.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]etro.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro