ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jannica fastnade i snabblånefällan: "Förlorade tusentals kronor varje månad"

Linnea Bergman · 14 Mar 2018
Uppdaterad 14 Mar 2018

Foto: IBL


Jannica tog ett snabblån för att betala räkningarna. Ett halvår senare stod hon fortfarande med räntekostnader på flera tusen kronor i månaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Jannica hade precis slutat gymnasiet och fått sitt första jobb. Men lönen skulle hon få först månaden efter och hon hade obetalda räkningar. Hon bestämde sig för att ta ett snabblån på 5 000 kronor.

– Jag tänkte att jag får ju pengar nästa månad. Men sedan hamnade jag i träsket att jag var tvungen att ta om lån och ta om lån. Jag låg ju back hela tiden, berättar hon.

I ett halvår hade Jannica kvar sina snabblån.

– Det var ju jättetråkigt. Det skulle bara vara en engångsgrej. Det var inte så kul att förlora 2 000 kronor i månaden i bara ränta.

När Jannica väl lyckades betala av sina lån fortsatte räkningarna att komma. Utan att veta om det hade hon tecknat ett konto hos företaget. Ett konto som kostade pengar varje månad fast lånet var betalat.

– Det var det finstilta som jag inte läst igenom, säger hon.

Jannica tycker att man själv har ett ansvar för att inte ta snabblån. Om ingen tar lånen så kommer inte sms-lånen finnas kvar, resonerar hon. Samtidigt kan det vara lätt att falla dit.

– När man är 18 år och ny i livet överlag så tänker man inte alltid som en vuxen rationell människa.

Jannica tycker även att det är bra med ett tak för hur hög ränta snabblåneföretagen får ta. Men hon tycker att det nuvarande lagförslaget på ett räntetak på max 40 procentenheter högre än referensräntan låter högt.

– Det är fruktansvärda summor. Och så länge företagen erbjuder de här tjänsterna kommer folk att ta det. För att det är det som är det snabbaste och enklaste, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro