ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Japan hårdsatsar på datorsamhället

Aron Andersson · 28 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Utveckling av handikapphjälpmedel prioriteras.
Utveckling av handikapphjälpmedel prioriteras.Foto: Scanpix

DATORKRAFT. Världens främsta tekniknation ska utveckla sitt e-samhälle till ett u-samhälle. U:et står för ubiquitos, allerstädes närvarande datorkraft och Japan hoppas använda tekniken för att hålla sig kvar som nummer ett.– Vi tror att vi kan leda det internationella it-samhället. Överallt och hela tiden ska alla och allting vara lättillgängligt i nätverket, säger Atsushi Umino, ställföreträdande föreståndare för telekommunikation i japanska regeringen.

Genom att sätta små datachip, så kallade RFID-taggar, i alla möjliga typer av produkter och apparater ska samhället kopplas samman i ett nätverk. – De kan användas i matförpackningar för att kunna spåra matens gång. Eller i läkemedel för att minska risken för misstag, förklarade professor Ken Sakamura från Yokosuka Research Park på IVAs (Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin) ubiquitos-konferens förra veckan.Olika typer av RFID-läsare har utvecklats i form av till exempel klockor och mobiltelefoner. Dessa kan användas för att underlätta för handikappade; när du går på sightseeing, eller för att fjärrspola på de högteknologiska toaletterna.Lars-Erik Holmquist är forskare på SICS (Swedish institute of computer science) och har jobbat med ubiquitos länge. Han är nyligen hemkommen från Japan där han bland annat besökt ett labb på Keyo-universitetet.– De har till exempel utvecklat ett paraply med en projektor inbyggd som kan visa vägbeskrivningar eller bilder från Flickr. De börjar använda fantasin till nya spännande saker och låter ubiquitos krypa in i vardagsprylar, säger han.

•• Vad ska vi lära oss av Japan?– Problemet med Japan är att de tror väldigt mycket på tekniken. De tror att det räcker att göra tekniska lösningar och så är saken biff, det visar sig ofta att saker inte är så fantastiskt användbara. Å andra sidan är fördelen med Japan att de tror så mycket på tekniken och vågar satsa.

•• När kommer samhället som genomsyras av it till Sverige?– Det är här nu, om du bokat en tågbiljett eller gjort bankärenden på sistone. Du är nästan tvingad till att använda it idag. Det har gått så fort att man inte märkt det bara, så det blir nästan osynligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro