ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Japan tar hem sina soldater från Irak

Stockholm TT · 20 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Med tillbakadragandet avslutas den japanska militärens mest riskfyllda och omfattande uppdrag utomlands sedan andra världskriget. -Efter nära samråd med USA, de multinationella styrkorna, Storbritannien och Australien fattade jag beslutet eftersom jag bedömde att det humanitära uppdraget till viss del är fullbordat i området, sade Koizumi som avgår i september. De japanska soldaterna som främst har arbetat med humanitärt bistånd ansågs ha slutfört sitt mål att återuppbygga den relativt fredliga sydprovinsen al-Muthanna. Icke-våld Soldaterna fick omedelbara order om att förbereda ett tillbakadragande, sade försvarschefen Fukushiro Nukaga.

Enligt medieuppgifter väntas de sista soldaterna återvända hem i slutet av juli.

Nukaga sade dock att det japanska flygvapnet fortsätter verksamheten i Irak med att transportera varor och personal till Bagdad för den USA-ledda alliansens räkning.

I enlighet med den japanska konstitutionen från 1947 måste landets soldater förlita sig på skydd från andra länders styrkor, eftersom de själva är förbjudna att använda våld. Motstånd Japans beslut att skicka soldater till Irak, ett uttryck för regeringens vilja att ställa upp för sin nära allierade USA, lovordades av den amerikanska regeringen men har mött motstånd hemma.

Ingen japansk soldat har dödats eller sårats av upprorsmän i Irak, men Koizumi hamnade i en politisk kris 2004 när tre civila japaner togs som gisslan. Den japanska närvaron i farliga områden har givit landet, som under senare år främst varit känt som en ekonomiskt makt, en ny framtoning. -Det är ett viktig exempel på vad Japan kommer att göra för det internationella samfundet i framtiden, sade Hidekazu Kawai, professor i internationell politik vid Gakushuin-universitetet i Tokyo.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro