ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Japaner har uppfunnit jungfrufödseln i labbet

TT · 24 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Japanska forskare har hittat ett sätt att göra mäns spermier överflödiga. Hittills har nästan 40 musbarn - faderlösa men å andra sidan begåvade med två biologiska mödrar - sett dagens ljus i ett laboratorium i Tokyo.Jungfrufödsel, eller partogenes som det kallas när en avkomma härstammar från ett ägg som inte har befruktats med en spermie, förekommer naturligt hos vissa fiskar, insekter och salamandrar men inte hos däggdjur. Det är hannens genetiska material som sätter i gång vissa grundläggande processer i det befruktade däggdjursägget, exempelvis bildandet av en moderkaka.Vissa så kallade präglingsgener är aktiva hos spermierna men tysta hos ägget, och tvärtom, och det är till tonerna av detta samspel som livet uppstår.För drygt tre år sedan rapporterade dock en japansk forskargrupp att de hade lyckats skapa möss genom att sammanföra genetiskt material från två honor. Efter 460 försök föddes tio musungar varav en klarade sig till vuxen ålder.Nu har samma forskare förfinat sin teknik avsevärt och dessutom bättre lyckats förstå vad de egentligen gör. Resultatet blev i den senaste försöksomgången hela 38 musungar varav 27 överlevde.

Tricket är att den ena honans ägg måste omprogrammeras så att det beter sig som en spermie. Sådana ägg fick forskarna fram genom att ta omogna äggceller utan fullständiga präglingsmekanismer från nyfödda musungar.Ungarna var avkommor till genetiskt skräddarsydda möss där gener som kontrollerar fostertillväxten hade slagits ut. När dessa specialägg kombinerades med äggen från normala mushonor blev musungar ett faktum trots att fader saknades.Forskarna är själva fascinerade över att det räcker med små genetiska förändringar för att helt kunna slå undan svansen för spermien i skapelseprocessen. De konstaterar också i sin artikel i tidskriften Nature Biotechnology att det spermiespecifika genetiska materialet inte tyckts behövas efter själva befruktningsögonblicket över huvud taget.Och för människans del då? Kan lesbiska par bli biologiska mammor till samma barn nu?Svaret måste härvid bli nej. Metoden kommer av etiska skäl förmodligen aldrig att tillämpas på människa. Också tekniskt blir det marigt: rent krasst måste ju det ena ägget komma från en mutant.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro