ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Japans ambassadör: Japaner älskar konceptet lagom”

Valerie Kaspersen · 24 Maj 2019
Uppdaterad 24 Maj 2019
”Twitter är ett bra sätt att kommunicera med svenskarna på. Jag vill prata med svenskarna direkt. Twitter är även ett väldigt användbart verktyg för att uttrycka mina känslor”.

”Twitter är ett bra sätt att kommunicera med svenskarna på. Jag vill prata med svenskarna direkt. Twitter är även ett väldigt användbart verktyg för att uttrycka mina känslor”. Foto: Siri Amram/ Skärmdumpar


Japans ambassadör i Sverige, 64-årige Shigeyuki Hiroki, blev något av en snackis på internet efter att han på Twitter sagt att Pikachu kändes som hans son. Metro har pratat med ambassadören om pokémon, filosofin kring lagom” och varför fika är den bästa svenska traditionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Shigeyuki Hiroki har, sedan han blev ambassadör i Sverige i oktober förra året, blivit något av en kändis på Twitter. Hans tweet om kärleken till pokémon har gillats nästan 2000 gånger.

Inne i den japanska ambassaden är det dock svårt att se att den 64-årige ambassadören skulle ha minsta intresse av populärkultur såsom anime, men Shigeyuki Hiroki berättar stolt att han har sett alla de 21 pokémonfilmerna – flera gånger om.

– De bästa filmerna är den tionde och elfte. Den elfte filmen handlar om de nordiska länderna.

Även om de klassas som underhållning för barn, menar han att det finns en djupare mening i filmerna.

– De är inte bara underhållning, det är en spirituell upplevelse, säger Shigeyuki Hiroki och fortsätter:

– Man följer med karaktärerna. Ash (huvudkaraktären reds.anm) växer, skaffar vänner och lär sig nya saker.

Shigeyuki Hirokis favoritpokémon är Pikachu. Foto: Siri Amram.
Shigeyuki Hirokis favoritpokémon är Pikachu. Foto: Siri Amram.

Har varit diplomat i 40 år

Shigeyuki Hiroki har själv skaffat sig vänner över hela världen genom sitt arbete som diplomat, något han har varit i 40 år.

Det var ett yrke han bestämde sig för att sträva efter redan som tonåring.

– I gymnasiet var vi på en skolutflykt och besökte Hiroshima och Nagasaki. Jag var så chockerad över vad som hade hänt och tragedin de som bodde där fick uppleva, säger han och fortsätter:

– Jag bestämde mig då för att jag ville jobba för fred. Det är därför jag blev diplomat.

Han fick inte själv välja vilket land han skulle bli ambassadör i. Det var något som Japans regering valde åt honom. Men Shigeyuki Hiroki är långt från besviken.

– Jag blev väldigt glad när jag blev ambassadör i Sverige. Jag hörde att det var landet Raoul Wallenberg, som räddade många judar under kriget, kom från.

Många likheter mellan Sverige och Japan

Enligt ambassadören finns det många likheter mellan Sverige och Japan. Inte minst när det gäller människorna.

– Svenskar är väldigt organiserade och ordningsamma. De har heller ingenting emot att köa och vi älskar att köa, säger Shigeyuki Hiroki och skrattar.

– Japaner älskar också konceptet ”lagom”. Inte för mycket, inte för lite. Vi har samma filosofi i Japan.

Shigeyuki Hiroki blev Japans ambassadör i Sverige oktober 2018. Foto: Siri Amram.
Shigeyuki Hiroki blev Japans ambassadör i Sverige oktober 2018. Foto: Siri Amram.

Men det finns även vissa skillnader. Sverige är större sett till yta, men det bor lika många människor i Tokyo som i hela Sverige.

– Tunnelbanan i Tokyo är väldigt effektiv. Tio miljoner, alltså lika många som hela den svenska befolkningen, åker tunnelbanan åtminstone en gång per dag.

Vill introducera fika i Japan

Hittills har Shigeyuki Hiroki fått känna på den svenska vintern och ser fram emot att få uppleva den svenska sommaren. Någonting han verkligen har uppskattat är konceptet fika.

– Det är en väldigt bra tradition! Jag tycker mycket om att fika med mina kollegor. Jag lär mig så mycket om Sverige då. Jag har fått lära mig om kräftskiva och alla sånger ni sjunger när ni dricker. Det är ett fint sätt att kommunicera med sina grannar, kollegor och vänner på, säger han och fortsätter:

– Jag skulle vilja introducera fika i Japan, så att japanerna kan uppskatta livet ännu mer.

Sverige och Japan har länge varit på god fot med varandra. Under 2018 firade de två länder 150 år av diplomatiska relationer. Shigeyuki Hiroki vill att Japan och Sverige fortsätter samarbeta med varandra i framtiden.

– Vi har samma mål. Vi måste jobba tillsammans för ett bättre klimat, mänskliga rättigheter, fred och säkerhet. Men även teknologi och vetenskap. Det finns många områden där vi kan arbeta tillsammans och göra världen till en bättre plats.

pil
Fakta: Japans ambassadör

Namn: Shigeyuki Hiroki.Ålder: 64.Bor: Stockholm.Sysselsättning: Ambassadör för Japan.Favoritpokémon: Pikachu.Favoritanime: ”Pokémon”, ”Kikis expressbud” och ”Min granne Totoro”.Favoritfika: Kanelbullar och prinsesstårta.Twitter:japanisverige

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro