ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Japans män frossar i kärleks-kakao

TT · 10 Feb 2014
Uppdaterad 10 Feb 2014
Japans män frossar i kärleks-kakao Yukari Sone letar efter choklad inför alla hjärtans dag i Tokyo.

Japans män frossar i kärleks-kakao Yukari Sone letar efter choklad inför alla hjärtans dag i Tokyo. Foto: TT


Japanerna flörtar med chokladkakor och kärlekskranka sydkoreaner tröstäter nudlar.

klar

Artikellänk är kopierad

Alla hjärtans dag har kommit för att stanna i delar av Asien. Men högtiden bekämpas på sina håll med näbbar och klor.

I en exklusiv chokladbutik i modedistriktet Harajuku i Tokyo vrider och vänder den 26-åriga översättaren Yukari Sone på två askar med belgisk choklad. Valet kan tyckas oväsentligt — men i Japan ger kvinnorna choklad till männen på alla hjärtans dag, som firats sedan 1950-talet. En illa vald present kan skicka fel signaler.

– Jag vill köpa någon riktigt fin choklad som jag kan ge till min pojkvän, säger hon.

Hon kommer också att köpa en större mängd billig choklad att ge till sina manliga kollegor. Gåvorna, ett återkommande inslag på arbetsplatserna, förväntas av de kvinnliga medarbetarna.

– Vi har till och med ett ord för det — giri-choko — choklad som man ger till någon bara för att det är ens plikt, säger Yukari Sone.

En månad senare, den 14 mars, förväntas männen besvara gåvorna på den "vita dagen" — helst genom att ge dubbelt så mycket tillbaka. Högtiderna är lönsamma för Japans chokladtillverkare. Enligt uppskattningar sker så mycket som hälften av hela årets försäljning i februari och mars.

Sydkorea har mer eller mindre kopierat den japanska varianten av alla hjärtans dag, men har lagt till ännu en högtidsdag den 14 april, "den svarta dagen". Då sörjer sydkoreanska singlar sina ensamma liv genom att frossa i nudlar i svart bönsås.

– Jag hade en usel alla hjärtans dag, kände mig ännu ensammare på vita dagen och nu gråter jag över en skål med svarta nudlar. Saker och ting måste förbättras till nästa år, säger en ung sydkoreansk kvinna anonymt till nyhetsbyrån Reuters.

I Kina har traditionen aldrig slagit rot på grund av att dagen ligger för nära inpå det kinesiska nyåret. Samtidigt är firandet kontroversiellt i andra delar av Asien. Alla hjärtans dag är bannlyst i länder med islamistisk lagstiftning som Saudiarabien och Iran. I Malaysia får landets muslimer inte fira dagen, som utgör 60 procent av befolkningen, och polisen har satt i system att storma hotell den 14 februari för att gripa ogifta muslimska par som firar i hemlighet.

I Pakistan och Indien är högtiden visserligen inte förbjuden, men konservativa grupper kämpar för att begränsa den så mycket som möjligt.

– I början handlade det om ett motstånd mot en västerländsk kulturexport. Senare ändrades det till att kritisera själva firandet av romanser och att människor dejtar varandra, i motsats till traditionen att gifta sig med en partner som väljs ut av föräldrarna, säger Meenakshi Ganguly, Sydasienchef på människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW) till TT.

I fjol satte det islamistiska partiet Jamaat-e-Islami upp affischer i Pakistans största stad Karachi med svarta hjärtan och budskapet att "säga nej" till alla hjärtans dag. Indiska hindunationalister har utnyttjat dagen till att storma företag som tillverkar alla hjärtans dag-kort och drivit runt i grupper för att trakassera ogifta firande par. Inför fjolårets firande påstod en talesperson för ett hindunationalistiskt parti att firandet leder till en ökad försäljning av preventivmedel, som i sin tur leder till fler våldtäkter.

Enligt Ganguly har konservativa försökt vinna röster genom motståndet. På senare år har de dock trappat ned protesterna på grund av att det inte fungerat - dagen har hunnit bli för populär.

– Lyckligtvis har budskapet nu sjunkit in att det inte har gjort dem mer populära. I själva verket tycker folk att det var rätt smaklöst, säger Ganguly.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro