ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Japansk astronaut oroad – säger sig ha blivit 9 centimeter längre i rymden

David Peterson · 9 Jan 2018
Uppdaterad 10 Jan 2018
Norishige Kanai kanske inte får plats i hemresefarkosten om han fortsätter växa.

Norishige Kanai kanske inte får plats i hemresefarkosten om han fortsätter växa. Foto: TT


En japansk astronaut som just nu befinner sig på den internationella rymdstationen ISS uppger att han vuxit nio centimeter sedan han skickades upp för tre veckor sen. Nu är han orolig för hemresan, skriver BBC.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 10 januari tog Kanai tillbaka påståendet och sade att han bara vuxit två centimeter. Felet skyllde han på ett misstag vid mätningen.

Den japanska astronauten Norishige Kanai sköt i höjden efter att han anlänt till rymdstationen ISS, skriver BBC. På Twitter skriver han att han växt hela nio centimeter på tre veckor.

”Jag växte som en planta på bara tre veckor. Har inte varit med om något liknande sedan gymnasiet,” skriver han vidare.

Nu är han orolig för att inte få plats i den ryska farkosten Soyuz som ska föra honom tillbaka till jorden. Det finns begränsat med utrymme i Soyuz och om besättningen blir för lång kan det bli problem.

– Nio centimeter är mycket, men det är möjligt, alla mänskliga kroppar är olika, säger Libby Jackson vid det brittiska rymdprogrammet till BBC.

Det är inte ovanligt att astronauter växer mellan två och fem centimeter under den tiden som de vistas i rymden. Anledningen till växtspurterna är att ryggraden dras ut på grund av tyngdlösheten. Men det är inte permanent och ryggraden sjunker ihop igen efter en tid på jorden.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro