ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Japansk soulfood av högsta snitt

Jonas Cramby · 23 Sep 2016
Uppdaterad 7 Dec 2016

Foto: Sabina Olson


Metros matkritiker Jonas Cramby har ätit på Mamawolf.

klar

Artikellänk är kopierad

Mamawolf, Timmermansgatan 15

3 av 5

Okonomiyaki är en oerhört populär japansk maträtt någonstans mellan en tjock pannkaka, maxad omelett och asiatisk pizza. Den är vanligtvis gjord på en smet av ägg och mjöl som blandas ihop med goda grejer som strimlad kål, salladslök, grönsaker och kanske lite fläsk, bläckfisk eller någon annan av havets frukter. Denna smet steker man sedan antingen upp själv på speciella gör-det-själv okonomiyakikrogar, eller låter en erfaren okonomiyakikock göra det framför ens ögon på ett stekbord, dinerstyle. Okonomiyakin toppas sedan nästan alltid med tjusigt ringlad kewpiemajjonnäs, brun okonomiyakisås och tunt hyvlad, torkad och rökt tonfisk, så kallad katsuobushi.

Det är denna kombination av krämigt, syrligt, fiskigt, rökigt och extremt umamispäckat som gör okonomiyaki så cravingframkallande och trösterik och i Osaka, där rätten härstammar från, anses det vara japansk soul food av högsta snitt.

Varianten som man hittar på det relativt nyöppnade lilla okonomiyakihaket Mamawolf är dock inte särskilt lika de jag ätit i Osaka. Istället för en ganska stor okonomiyaki, stekt framför ens ögon och sedan upphackad i munsbitar med stekspaden får man en, två eller tre små färdiggjorda och uppvärmda miniokonomiyakis som man får lista ut själv hur man ska äta (jag gav till slut upp pinnarna och åt dem som en macka). De är också tjockare än de jag ätit innan, inte lika mjälla och utan riktigt samma krispiga stekyta. Det är dock väldigt fina, har samma ringlade, cravingframkallande smaktreenighet som topping (om man beställer till katsuobushi) och de är också antagligen betydligt hälsosammare än den gängse japanska pubvarianten. Vid mitt besök kan man välja mellan tre olika okonomiyakis: en med kött, en vegetarisk och en lowcarb med mandelmjöl istället för vetedito. Som sidedish finns tofu, edamamebönor, aubergine eller luftfriterad kyckling, karaage. Förutom den klassiska toppingen kan man också välja till grejer som yuzu coleslaw eller en sensationell god hemmagjord taberu rayu, chiliolja med friterad vitlök. Missa inte den.

Andra bra grejer med Mamawolf: de är demokratiskt billiga, har ljuvliga små sesam-mochiglasskulor till dessert och spelar japansk punkrock på föredömligt hög volym.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro