ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Järnet – hamburgare från landets bästa kockar

Jonas Cramby · 13 Dec 2012
Uppdaterad 8 Dec 2016

Foto: Gustav Hugosson


Under hela december dukar Järnet upp med hamburgare från vinnare i Årets kock”. Tillbehören lockar men grunden håller inte helt.

klar

Artikellänk är kopierad

Sex Årets kock-vinnare komponerar lyxburgare på Järnet
Sex Årets kock-vinnare komponerar lyxburgare på Järnet

Just nu är ju Gamla stan så löjligt pittoreskt att Jenny Nyström skulle skaka misstroget på huvudet och mumla något om ”kitschigt”. För att julstämningen inte ska nå direkt kritiska nivåer har dock Gyldene Fredens enklare kusin Järnet tagit sitt ansvar och skrivit om menyn.

Som ett alternativ till all den julmat som just nu får borden att knaka på stans restauranger har de nämligen låtit sex före detta Årets kockvinnare komponera var sin signaturburgare att serveras fram till den 29 december.

Anders Dahlbom, numera stjärnkrögare i Brasilien, bjuder på asiatiska fiskburgare med smak av ingefära och bacon (210 kronor) medan Sveriges Mästerkock-domaren Markus Aujalay har gjort en högrevsburgare med chilidressing, cheddarost och jalapeño (165 kronor). Tv-kocken Fredrik Eriksson bjuder på lammfärsburgare med fetaostdressing, peperoni och ciabattabröd medan gastronomiprofessorn Gert Klötzke experimenterar till det lite med en rådjurs- och ankleverburgare med champinjondressing, rödlöksmarmelad och bacon (315 kronor).

Den burgare som fångar mitt intresse är dock Michelinkrögaren och ”Kockarnas kamp”-tävlande Stefan Karlssons hängmörade entrecoteburgare med karljohanmajonnäs, lök, marinerad tomat och saltgurka (340 kronor). Jag gillar de klassiska smakerna plus att jag är lite nyfiken på hur entrecote egentligen fungerar som färsbiff. Det funkar, ska det visa sig, så där. Själva idén med en burgare är ju nämligen att göra smakrika, men sega, styckdetaljer ätliga genom att mala dem till en färs. Och förutom att det känns onödigt att sabba en redan bra bit kött så smakar resultatet mer halstrad råbiff än saftig hamburgare och det hela är definitivt inte värt sina 340 bagare.

Christer Lingströms högrevsburgare med curry och hasselnötsdressing, rucola och cheddarost (165 kronor) kanske låter onödigt tillkonstrad men faktum är att smakerna faktiskt fungerar, de påminner lite om 90-talets kycklingmacka med curry.

Dock har högrevsburgaren, liksom Järnets andra lyxburgare samt 99 procent av landets alla pubburgare, exakt samma problem: Köttet är för kompakt och pannbiffsaktigt medan bröden, som visserligen verkar vara hembakta, är för torra och inte tillräckligt mjuka. Vill man göra hamburgare gäller det att få till grunderna först – mjukt och fluffigt bröd, saftigt och smakrikt kött – först därefter kan man flippa ur med tillbehören.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro