ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

JAS-plan bombade brandområde – se filmen här

Gustaf Larsson, David Peterson · 25 Jul 2018
Uppdaterad 25 Jul 2018
Arkivbild.

Arkivbild. Foto: Jämtlands Flyg / IBL


Försvarsmakten har satt in JAS-plan för att bomba brandhärjade områden i Trängslet. Försvaret bekräftar nu att det görs som en del av brandbekämpningen. "Vår uppfattning är att branden är unik", säger räddningsledaren under en presskonferens.

klar

Artikellänk är kopierad

JAS-plan har bombat skjutfältet vid branden i Trängslet, Älvdalen. I området ligger det så kallad oxa – oexploderad ammunition – som har gjort det svårt för brandmännen att komma in i brandzonen.

Testbombningen har lyckats

Under en presskonferens vid 14-tiden i dag motiverade räddningsledare Johan Szymanski den udda metoden för att få bukt med elden.

– Vår uppfattning är att branden är unik, med anledning av den oexploderade ammunitionen. Det innebär att man inte kan använda konventionella metoder som vanligtvis används vid ett släckningsarbete, sa han.

Räddningsledaren gör bedömningen att bomberna har haft god verkan.

– Vi har släckt primärbranden och bränder uppemot 100 meter därifrån. Och på bränder längre bort har det ingen negativ påverkan. Så länge det finns en brand på ett skjutfält är det här ett verktyg att ha i verktygslådan, sa Johan Szymanski.

Försvarsmakten bekräftade strax innan presskonferensen att de har ”testbombat” i brandområdet.

– Det har hänt. Det kom en begäran från den lokala räddningsledaren, säger Hedvig Hellerström från Försvarsmaktens kommunikationsavdelning till Metro.

Hon fortsätter:

– Med hjälp av tryckvågen samt sprängkraften ska man dels släcka elden men också vända upp torven som brinner i marken, säger hon.

Militärens helikoptrar inte skyddade

En tidigare missuppfattning var att försvarsmaktens Black Hawk-helikoptrar kan vattenbomba i de berörda oxa-områdena. Men det stämmer inte, vilket Metro tidigare har rapporterat. 

– Det var det som hände förra veckan, då small en sådan inne i branden och efter det tog man ut markpersonalen och avbröt vattenbombningen just i de områdena. Det blir ju frustrerande att vi inte kan släcka i de områdena, sa major Magnus Hellgren då och fortsatte:

– Helikoptern kan skyddas från splitter om man lägger in ett skyddsgolv som kan ta splitter underifrån, men det blir väldigt tungt. Vi kan inte flyga med det samtidigt som vi flyger brandbalja.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro