ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

JAS-plan kraschade i Blekinge – kolliderade med fåglar

Valerie Kaspersen, Fredrik Tideman · 21 Aug 2018
Uppdaterad 21 Aug 2018
En polisman med en gasmask vid avspärrningarna vid Möljneryd utanför Ronneby, där ett Jas Gripen flygplan kraschade under förmiddagen. Ett Gripenplan har kraschat utanför Ronneby efter en fågelkollision.

En polisman med en gasmask vid avspärrningarna vid Möljneryd utanför Ronneby, där ett Jas Gripen flygplan kraschade under förmiddagen. Ett Gripenplan har kraschat utanför Ronneby efter en fågelkollision. Foto: TT


Under tisdagen kolliderade ett JAS-plan med en fågel i närheten av flygplatsen i Ronneby i Blekinge. Piloten sköt ur sig ur planet och är vid liv.

klar

Artikellänk är kopierad

Larmet om olyckan kom vid 9.41 tiden från en flygledare. Ett JAS-plan kolliderade in i en fågel och störtade. Piloten sköt ur sig ur planet, rapporterar Aftonbladet.

– Ja, det kan vi bekräfta. Det är en fågelkollision. Piloten har skjutit ut sig och har klarat sig. Vi har inte mer information just nu, säger Johan Lundgren, presskommunikatör på Försvarsmakten till Aftonbladet.

LÄS MER: JAS-plan bombade brandområde – se filmen härPåverkar inte annan flygtrafik

Haveriet ska inte påverka övrig flygtrafik, uppger Swedavia för Aftonbladet.

Brand på platsen

Under pressträffen berättar räddningstjänsten också att en brand har uppstått på platsen efter kraschen och att man tar in helikopter för att vattenbomba. Platsen där planet störtat ska ha ”oländig terräng” och ska vara svår att komma åt för att räddningstjänsten.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har kommenterat olyckan i en intervju med nyhetsbyrån TT:

– Självklart går tankarna till piloten. Enligt den information jag har fått har piloten agerat precis som man ska göra i en sådan här situation och att han sedan hämtades upp relativt snabbt i en räddningshelikopter. Det här visar att flygräddningskedjan fungerar, säger Peter Hultqvist.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro