ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jättebläckfisk invaderar "Bay Watch"-stranden

Tomas Lundin · 15 Jul 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tvekar du inför att bada på Sveriges västkust för alla maneter? Då ska du se stränderna på USA:s västkust. Där flyter det meterlånga bläckfiskar.– Det är som om deras balanssinne är helt förstört, att de inte vet vad de gör och inte kan simma ut, säger livräddaren Bill Baumann till San Diego Union–Tribune.

I helgen började helt plötsligt mängder av förvirrade jättebläckfiskar störa "Bay Watch"-idyllen på stranden i La Jolla, Kalifornien.Folk har försökt rädda bläckfiskarna ner i vattnet, men det är svårt. Djuren är 20 kilo tunga, snorhala och blir dessutom attackerade av en armé av fiskmåsar. De som kommit ner i vattnet sköljs dessutom ofta upp igen.Det är oklart vad som har orsakat bläckfiskarnas beteende, men invasionen startade efter ett jordskalv utanför Kaliforniens kust i lördags. Vattnet vid stranden i La Jolla utanför San Diego är ovanligt kallt och en annan teori är att blötdjuren följt efter ett stim med fiskar som trivts i det kalla vattnet, men det förklarar inte deras slöhet och brist på balanssinne.Badvakterna har nu varnat folk för bläckfiskarna. Humboldtbläckfiskar är urstarka och har rakbladsvassa näbbar och klor.Den största som fångats var åtta meter lång och vägde ett halvt ton, men de som spolas upp på stränderna i Kalifornien är runt en meter.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro