ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jättekänguru hoppet i kamp mot växthuseffekt

Kristoffer Rengfors · 21 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Jättekängurun vid Monash University.

Jättekängurun vid Monash University. Foto: Scanpix/Reuters


klar

Artikellänk är kopierad

Forskare från Australien tar ett ovanligt grepp på klimatforskning. Till hjälp tar de en 32 meter lång känguru.Nu rör det sig visserligen inte om ett muterat monsterdjur från vidderna utanför Canberra, utan om ett 32 meter långt pungdjur skapat i kartong. Forskarna har lagt ut det stora kartongdjuret på en gräsmatta vid Monash University i Canberra och sedan fotograferat det från rymden. Tanken med projektet är att studera hur solens strålar reflekterar mot kartongen. Forskarna hoppas sedan kunna dra nytta av resultaten för att studera växthuseffekten. Genom att jämföra bilder på kängurun från år till år vill forskarna se om det skiljer i hur solens strålar reflekteras från år till år.– Solens strålar kommer in och antingen reflekteras de eller så absorberas de. Om solstrålarna absorberas värms saker upp, reflekteras de behåller saker samma temperatur eller kyls ner, säger Patricia Vickers-Rich från Monash University till Reuters. Avsaknaden av polaris som reflekterar solens strålar har pekats ut som en av förklaringarna bakom den globala uppvärmningen. Eftersom inte isen reflekterar solstrålarna värms istället vattnet i haven upp.– Exempelvis är is som vår stora känguru. Ljuset reflekteras från is och därför försvinner mycket av värmen från solen, säger Patricia Vickers-Rich.

I ett senare skede kommer liknande kreationer att fotas från rymden även på andra delar av jorden. Bland annat i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro