ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jättestudie: Homeopatisk medicin har ingen effekt

Tomas Lundin · 12 Mar 2015
Uppdaterad 27 Maj 2019

Foto: Rex Features


Homeopatisk medicin har ingen effekt och kan till och med vara farligt. Det visar en genomgång av hundratals forskningsrapporter. – Man skulle inte använda det så mycket om det inte fungerade, säger Nordiska homeopatförbundets Berit Lecomte.

klar

Artikellänk är kopierad

De som utövar homeopatisk medicin utgår från principen ”liknande botar liknande” – att en liten dos av ett ämne som framkallar en reaktion kan fungera som botemedel mot liknande symptom. Enligt förespråkarna kan metoderna vara minst lika effektiva som ”vanlig” medicin medan i stort sett hela läkarkåren avfärdar metoderna.

Nu har Australiens högsta medicinska forskningsråd National Health and Medical Research Council, NHRMC, gått igenom 225 vetenskapliga studier för att ge en övergripande bild av forskningsläget. Det finns studier som har visat på effekter med homeopati, men de studierna har haft för få försökspersoner och en icke tillförlitlig metod, menar rådet.

”Baserat på en bedömning av bevisen för homeopatins effektivitet, sammanfattar NHRMC att det inte finns några hälsotillstånd där det finns bevis för att homeopati är effektivt”, fastslår rådet enligt The Guardian.

 LÄS MER: Sanningen om kemikalierna i margarinet

Paul Glasziou, ordförande för NHRMC:s kommitté för homeopati, hoppas att studien kan få folk att tänka till och att offentliga subventioner för homeopatisk behandling ska upphöra. Däremot tror inte att de mest hängivna homeopaterna kommer att ta rönen på allvar.

– Det kommer finnas en svans av människor som inte tar till sig den här rapporten och kommer att säga att det är en konspiration från etablissemanget, säger han till The Guardian.

En av de som inte lägger någon vikt vid forskningsrönen om homeopati är Berit Lecomte, homeopat och en av förgrundsfigurerna i Nordiska homeopatförbundet.

– Det är verksamt, skonsamt och billigt och anledningen till att läkemedelsindustrin motarbetar det är för att de annars skulle få lägga ner sin verksamhet, säger hon till Metro.

​►  LÄS MER: De här tre råvarorna är bättre än chiafrön

En invändning mot homeopatiska preparat är att de spätts ut så många gånger att den eventuella effekt ett preparat kunnat haft ändå skulle ha försvunnit.

Exempelvis framställs det populära preparatet Oscillococcinum av att först ta en blandning som innehåller en procent av ett extrakt från myskankans lever och hjärta och sedan spä ut det ett till hundra tvåhundra gånger så att inte en enda molekyl av ämnet som tillskrivs de helande effekterna finns kvar. Men preparat som spätts ut till miljondelar kan ändå vara effektiva, menar Berit Lecomte.

– Man kan säga att det är en energimedicin, det finns inte så mycket materiellt och det är därför läkarna är skeptiska.

Forskarna i den australiensiska genomgången stannar inte vid att kalla homeopatiska läkemedel för verkningslösa. Om de innebär att patienter skjuter upp eller väljer bort konventionell vård kan de till och med vara livsfarliga, menar man.

– De talar för det de håller på med men det finns många alternativa cancerbehandlingar som är bättre än cellgift och strålbehandlingar som ibland gör mer skada än nytta, säger Berit Lecomte.

Dan Larhammar är professor i molekylär cellbiologi vid enheten för farmakologi vid Uppsala universitet. Han avfärdar Berit Lecomtes argument på en gång.

– Det är de vanliga tramsiga argumentet. Det är bara att titta på de välgjorda studier som gjorts nu. De visar klart och tydligt att homeopatiska läkemedel inte har någon effekt, säger han och tillägger:

– Här har man, till skillnad från andra stora sammanställningar, tittat på varje enskild åkomma och dragit slutsatsen att inte en enda åkomma har behandlats med ett signifikant resultat.

Möjligen kan de avleda tankarna från sjukdomen ett tag så att övergående åkommor går över av sig själv, men det är ren placebo i så fall, menar han.

– Homeopati är bortkastade pengar. Det är bättre att skänka pengarna till Rädda Barnen, konstaterar han.

I Sverige måste homeopatiska läkemedel som säljs vara godkända av Läkemedelsverket. Det innebär inte att de har en dokumenterad effekt, Läkemedelsverket undersöker bara att de inte är skadliga.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro