ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jävsanklagade hoppade av

Stockholm TT · 9 Nov 2012
Uppdaterad 9 Nov 2012

De två jävsanklagade nämndemännen lämnade frivilligt sina platser i Södertäljemålet. Till slut kunde rättegången inledas – ett år efter att den började första gången.

klar

Artikellänk är kopierad

De häktade fördes en efter en in, bevakade av vakter. De frigivna i väntan på dom anslöt utifrån. Sex åklagare placerade sig på rad. Tjugotalet advokater tog plats bredvid sina klienter.

Uppemot hundra personer befann sig åter bakom det skottsäkra glaset i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. På nytt ska tre mord, människorov, utpressning, rån och andra grova brott tröskas genom under ett halvår.

Över 20 000 sidor polisutredning stod i flera exemplar i pärmar längs väggarna.

Blev försenad

Chefsåklagare Tora Holst inledde med att läsa upp åtalspunkt ett, mordet på en man från ett rivaliserande gäng.

– Brottet har varit ett led i organiserad brottslighet, sade hon.

Holst kom därmed snabbt in på den tes som åklagarna måste övertyga den nya rätten om: Det existerar ett kriminellt nätverk i Södertälje.

Rättegången skulle ha inletts på torsdagen, men blev en och en halv dag försenad. En invändning om att två av nämndemännen var jäviga skapade stor förvirring. När rätten skulle besluta om jävet protesterade advokaterna. De ansåg att domarna var jäviga, vilket en nyinsatt lagman sedan beslutade att de inte var.

Före lunch på fredagen meddelades att de jävsanklagade nämndemännen självmant avgår. Efter det var saken ur världen.

– Jag hade en informell vädjan om det i går och tycker att det är ett klokt beslut. De ska ha en eloge för det, sade Jan Karlsson, den advokat som lämnade in jävsinvändningen.

Slut i juni

Advokat Claes Borgström, biträde till en av offrens familj, tyckte att det var synd att nämndemännen inte hoppade av direkt.

TT: Vad tänker du om den här röriga inledningen?

– Det kunde inte ha varit värre än det blev. Men det är bara att hoppas att det kommer att repareras nu med en väl genomförd rättegång, sade Borgström.

Över 70 dagar återstår nu innan rättegången, som tas om på grund av jäv, avslutas i juni 2013. Åklagarna har flaggat för att det kan ta längre tid än så.

Allt talar för att målet sedan överklagas till hovrätten, där en tredje halvårslång rättegång väntar.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro