ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jay-Z behöver inte visa mer

Patrik Wirén · 16 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Åtta år har gått sedan första skivan i trilogin kom. Uppföljarna är dock som vanligt inte lika bra och trean lär inte få samma klassikerstatus som ettan.

Visst, Jay-Z har det fortfarande, det kan man inte förneka. Soundet är bitvis riktigt bra, det känns unikt och nästan lite futuristiskt. Det finns många höjdpunkter på skivan, men också ett par lågvattenmärken.

Det största problemet är att han inte säger så mycket nytt och det är omöjligt att inte förvänta sig mer från någon som han.

Jag tycker gott att Jay-Z kan pensionera sig från rappandet och njuta av det som varit, han behöver inte bevisa något mer.

Han var, och är, en av de största och borde sluta innan han förstör myten om sig själv.

Brutalt ärlig Ken

Ken firar tio år som artist i år och detta är hans tionde och kanske sista album. Det är ett värdigt avslut    i så fall, han är brutalt ärlig, självutlämnande, ibland nästan på gränsen till övertydlig. Men det funkar för Ken, han gör det han gör bäst, och för det mesta är det bara gripande vackert.

Afrobeat är hett

I en tid då hela världen går att ladda ner är Afrika lika outforskat och spännande som på kolonialtiden. Det kan förklara varför afrobeat blivit hett och Paul Simons ”Graceland” en vägvisare. Svensk-fransk-malawiska The Very Best är med sin livsbejakande solskenspop en av hans främsta apostlar.

Furtado inte så kul

Ni vet hur man ibland irriterar sig på att saker, eller människor, inte har ett mellan- läge? Jag kan berätta att det är lika irriterande när mellanläget är default. Som i en jämntjock smet av spanska smör-sånger. Och då tyckte jag inte ens att Furtado var rolig med beatfabriken Timbaland i ryggen.

Slutet går i sci-fi

Femte albumet från Muse avslutas med en sciencefiction-    inspirerad symfoni     i tre delar. En fullt rimlig avslutning på en skiva som alltför ofta är plågsamt högtravande, men sällan lyckas beröra.

Muse brukade jämföras med Radiohead, men i dag låter bandet snarare som ett sömnigare Queen.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrik Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro