ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Jayne Svenungsson lämnar Svenska Akademien: Har nått vägs ände

David Peterson · 7 Nov 2018
Uppdaterad 7 Nov 2018
Jayne Svenungsson vid sitt inträde i Akademien för knappt ett år sedan.

Jayne Svenungsson vid sitt inträde i Akademien för knappt ett år sedan. Foto: TT


Ledamoten Jayne Svenungsson lämnar Svenska Akademien. Det meddelar hon i ett pressmeddelande. "Av en rad skäl har jag dock nått vägs ände," skriver Svenungsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Jayne Svenungsson tog inträde i Svenska Akademien ett par månader efter att institutionen kris påbörjats. Nu väljer hon att lämna.

”Att jag lämnar vid just denna tidpunkt beror på att jag först velat försäkra mig om Akademiens fortlevnad och framtid genom att avlägga min röst vid de nyligen genomförda invalen. Det har alltså varit angeläget och meningsfullt för mig att vara med och bidra till Akademiens återuppbyggnad i kölvattnet av den kris som av en ödets ironi sammanföll med mitt inträde”, skriver hon i ett pressmeddelande.

Röstade för Frostenson

Jayne Svenungsson tillhörde de ledamöter som i våras röstade för att poeten Katarina Frostenson skulle få stanna kvar i Akademien.

”Av en rad skäl har jag dock nått vägs ände. Jag ser därför fram emot att återvända på heltid till mitt arbete vid universitetet, där jag tror att mina krafter används på ett bättre sätt. Det är min ärliga och djupa förhoppning att Akademien åter kan bli vad den varit, en ovärderlig institution i det svenska kulturlivet”, skriver Svenungsson i pressmeddelandet.

Många har lämnat

Tidigare i år har Kerstin Ekman, Lotta Lotass, Klas Östergren och Sara Stridsberg begärt utträde ur Akademien.

Ledamöterna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark deltar inte längre i det dagliga arbetet i Akademien men har varit med i processen av invalen av de nya ledamöterna Jila Mossaed, Eric M Runesson och Mats Malm.

LÄS MER
Krisen i Svenska Akademien i fem punkter
klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro