ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

JB använde 200 miljoner av elevernas pengar till räntor

Moa Kärnstrand · 24 Okt 2013
Uppdaterad 24 Okt 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: SVT

200 miljoner av den skolpeng som skolkoncernen John Bauer kasserade in gick till – räntor. Inte till utbildning för eleverna. Det avslöjar SVT i dokumentären "Skolfesten", som sänds i kväll.

John Bauerkoncernen, som gick i konkurs tidigare i år, ägdes då av det danska riskkapitalbolaget Axcel och drev bland annat 23 gymnasieskolor i Sverige. Men i sin dokumentär berättar SVT nu att grundaren, Rune Tedfors, och hans kompanjoner redan 2006 gjorde en affär där man sålde skolorna till sig själva med stora lån som resultat. Lån som betalades för – med skolpengen.

Vid den tidpunkten gick skolorna mycket bra och den värdering man fick var hög. Ägarna själva fick direkt en kvarts miljard genom affären, men koncernen blev skyldig hundratals miljoner som man lånat till sig på olika sätt. År 2007 gick nästan 30 miljoner till räntor, pengar från skolpengen som annars kunde gått till undervisning, visar SVT:s granskning. Den höga skuldsättningen var i slutändan det som fick koncernan att gå i konkurs.

LÄS MER: Göran Greider: "Skolvärlden är ett gungfly"

LÄS MER: Snaran dras åt runt riskkapitalet

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro