ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jehovas vittnen åtalas för filmvisning efter Metros avslöjande

Karl Enn Henricsson · 6 Dec 2018
Uppdaterad 6 Dec 2018
En man vid Jehovas vittnen har åtalats för brott mot lagen om åldersgränser för film som ska visas offentligt.

En man vid Jehovas vittnen har åtalats för brott mot lagen om åldersgränser för film som ska visas offentligt. Foto: David Peterson/Polisen


Vid Jehovas vittnens stora sammankomst visades filmer med anti-hbtq-budskap. I publiken fanns hundratals barn och samfundet saknade tillstånd för att visa filmerna, kunde Metro avslöja. Nu har en man ur samfundet åtalats.

klar

Artikellänk är kopierad

På storbildsskärmar visades filmer där bland annat en kvinna tog starkt avstånd från en manifestation för hbtq-personer. Filmerna, med titlar som ”Tillintetgörandet av det stora Babylon” och ”Harmageddon”, visades i somras vid Jehovas vittnens årssammankomst som hölls på Stockholmsmässan i Älvsjö i Stockholm. Omkring 8000 personer hade samlats, och i publiken fanns hundratals barn. Konferencieren uppmanade åhörarna att inte spela in någonting, förutom för eget bruk.

Evenemanget var öppet för allmänheten.

Men samfundet saknade tillstånden som behövdes för att visa filmerna, vilket Metro kunde avslöja.

Vittnet: Tecknade filmer för barn

Och nu har åtal väckts mot en man från Jehovas vittnen, som var ansvarig för sammankomsten. Åtalet rör brott mot lagen om åldersgränser för film som ska visas offentligt. Mannen har ”vid en allmän sammankomst/offentlig tillställning visat film som inte godkänts av Statens medieråd, för barn som varit under 15 år”, går att läsa i åtalet.

I förhör har mannen berättat för polisen om bakgrunden till filmerna.

Polisen: Vem beslutar om innehållet i sammankomsten?

Mannen: Vår huvudorganisation finns i Wallkill, Patterson och Warwick i USA. Och där utformar man de här olika inslagen. Men mycket kommer även från Afrika, Asien och Europa. Vi är en global organisation. Vi har ungefär 20 miljoner personer som besöker våra sammankomster världen över. Vi är en stor organisation. Det är olika kulturella inslag från olika delar av världen.

Polisen: Materialet kommer sen till Sverige, vad gör ni med det då?

Mannen: Det översätts. Materialet kommer till var och en personligen som ska ha det.

Polisen: Hur fungerar det med filmerna?

Mannen: De produceras på olika ställen. Det är flera olika typer av filmer, tecknade serier för barn t.ex. och även filmer för vuxna. De produceras innan.

Mannen nekar till brott

Enligt Statens medieråd, som har i uppdrag att fastställa åldersgränser för film som ska visas för barn under 15 år, uppfyller evenemanget kriterierna för en allmän sammankomst och filmerna ska därför enligt lag ha fått en åldersgräns fastställd av myndigheten.

Mannen försvaras av advokat Majeed Alnashi.

– Jag har tyvärr inga kommentarer just nu, säger han.

Den nu åtalade mannen nekar till brott, enligt åtalet.

Metro har sökt åklagaren.

pil
Jehovas vittnen

Samfundet har drygt åtta miljoner medlemmar över hela världen.I Sverige finns cirka 22 000 aktiva medlemmar i 310 församlingar.

Jehovas vittnen är det enda religiös samfundet som har nekats statsbidrag. 2017 sade regeringen nej med motiveringen att samfundet uppmanar sina medlemmarna att inte ta emot blodtransfusioner för minderåriga.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro