ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jehovas vittnen får fortsätta hyra Stockholmsmässan

David Peterson · 3 Apr 2019
Uppdaterad 3 Apr 2019
Jehovas vittnen får fortsätta hyra Stockholmsmässan.

Jehovas vittnen får fortsätta hyra Stockholmsmässan. Foto: Wikimedia Commons/David Peterson


På en sammankomst i Stockholmsmässan förra året bröt Jehovas vittnen mot lagen. Trots lagbrottet får samfundet hålla en ny sammankomst på mässan, som ägs av Stockholms stad, nu i helgen. "Vi förväntar oss att de följer lagen," säger Pär Jonasson, pressansvarig på Stockholmsmässan.

klar

Artikellänk är kopierad

På onsdagen dömdes en man som företräder Jehovas vittnen för brott mot lagen om åldersgränser för film som ska visas offentligt. Filmerna visades under en sammankomst som Jehovas vittnen arrangerade på Stockholmsmässan, där Stockholmsstad är delägare, under sommaren 2018, något som Metro då kunde avslöja.

Jehovas vittnen hade då, i strid med lagen, struntat i att söka det tillstånd från Statens medieråd som krävs för att få visa filmer under offentliga sammankomster.

Filmerna som visades handlade bland annat om hur en kvinna tar starkt avstånd från en manifestation för hbtq-personer. En annan visade hur en liten pojken handskas med rädslan för harmageddon, som Jehovas vittnen ser som den slutgiltiga striden mellan gud och dem som vägrat underordna sig guds styre.

Portas inte

I helgen håller Jehovas vittnen en ny sammankomst på Stockholmsmässan. Även den här gången har de struntat i att skicka in eventuellt filmmaterial till Statens medieråd. Men Stockholmsmässan förväntar sig att samfundet följer lagen.

– Om de skulle bryta mot lagen igen så får vi ta ställning till det, säger Pär Jonasson, pressansvarig på Stockholmsmässan.

Får andra chans

Jehovas vittnens bokning av Stockholmsmässan har diskuterats på högsta nivå, enligt Pär Jonasson.

– Vi har inte funnit någon anledning till att avboka dem, säger han.

Stockholmsmässan kommer inte att kontrollera om Jehovas vittnen följer lagen under sammankomsten.

– Vi får bara hoppas att de inte gör det. Vi kontrollerar inte vad kunderna gör på det sättet. Om man misstänker att något olagligt sker så ska man kontakta polisen, säger Pär Jonasson.

Jehovas vittnen får en andra chans?

– Ja, det kan man säga.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro