ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Jehovas vittnen visade filmer som tar avstånd från hbtq – utan nödvändigt tillstånd

David Peterson · 2 Jul 2018
Uppdaterad 5 Jul 2018
Trots att samfundet saknar tillstånden som behövs visas filmerna för tusentals Jehovas vittnen med hundratals barn i publiken.

Trots att samfundet saknar tillstånden som behövs visas filmerna för tusentals Jehovas vittnen med hundratals barn i publiken. Foto: David Peterson


På Jehovas vittnens årssammankomst visas filmer med anti-hbtq-budskap. Trots att samfundet saknar tillstånden som behövs visas filmerna för tusentals Jehovas vittnen med hundratals barn i publiken. "De inser inte hur farligt det här är för barn", säger avhopparen Sabina Sjöberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Jehovas vittnens årssammankomst inleds med att konferencieren uppmanar åhörarna att inte spela in någonting från dagen för annat än privat bruk.

Omkring 8 000 personer har samlats på Stockholmsmässan i Älvsjö, strax utanför centrala Stockholm. Evenemanget är öppet för allmänheten.

Det är fjärde året som Jehova vittnens årssammankomst hålls på Stockholmsmässan, som delägs av Stockholms Stad. I år är det centrala budskapet att visa mod.

Myndigheter reagerar inte

Med välproducerade filmer från samfundets styrande krets i USA får vi bland annat se hur en kvinna tar starkt avstånd från en manifestation för hbtq-personer. En annan film visar hur en liten pojken handskas med rädslan för harmageddon, som Jehovas vittnen ser som den slutgiltiga striden mellan gud och dem som vägrat underordna sig guds styre.

Filmerna och talen visas på fyra storbildsskärmar för en publik med hundratals barn och unga.

–  säger Sabina Sjöberg som lämnade Jehovas vittnen för drygt 20 år sedan.Föräldrar säger inte att det är bara en film utan att det är något som faktiskt kommer att hända,

”Inser inte hur farligt det här är för barn”

I dag är hon engagerade i organisationen Barnens röst i en sluten sekt som bland annat samlar vittnesmål från personer som lämnat Jehovas vittnen. De har hört av sig till både Statens medieråd och till polisen för att larma om videomaterialet som spelas upp under sammankomsten. Men enligt Sabina Sjöberg har polisen inte reagerat.

– De inser inte hur farligt det här är för barn. För två år sedan visades filmer med familjer och barn som gömt sig i en källare. I slutscenen stormar soldater in med automatvapen, säger hon.

– Ser man en actionfilm hemma som barn kan föräldrarna trösta. Om du tar filmer från Disney kan föräldrarna trösta barnen och säga att det inte är på riktigt men här går det inte att trösta och barnen får hemska mardrömmar.

Enligt Statens medieråd, som har i uppdrag att fastställa åldersgränser för film som ska visas för barn under 15 år, uppfyller evenemanget kriterierna för en allmän sammankomst och filmerna ska därför enligt lag ha fått en åldersgräns fastställd av myndigheten.

Svarar inte på frågor

De har uppmärksammat polisen på att organisatörerna till sammankomsten struntat i att söka tillstånd för att visa filmerna. Straffskalan för brott mot den lagen omfattar fängelse.

När Metro pratar med pressavdelningen på sammankomsten på Stockholmsmässan säger de att de inte känner till något om tillstånden och hänvisar frågor om filmerna till samfundets juridiska avdelning.

– Vi hoppas ju att ingenting ska upplevas på ett negativt sätt för någon. Det är naturligtvis inte målet med någonting som vi visar men det är vår juridiska avdelning som svarar på sådan här frågor, säger Niklas Sondell från pressavdelningen.

På söndagen kan Stockholmspolisen kan inte svara på om de har varit på evenemanget för att kontrollera om lagbrott begåtts.

pil
Jehovas vittnen

Drygt åtta miljoner medlemmar över hela världen, fördelade i 240 länder.I Sverige finns cirka 22 000 aktiva medlemmar i 310 församlingar.

Är det enda religiös samfundet som har nekats statsbidrag. 2017 sade regeringen nej med motiveringen att samfundet uppmanar sina medlemmarna att inte ta emot blodtransfusioner för minderåriga.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro