ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jeltsin ändrade Europas karta

TT · 24 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Både utrikesminister Carl Bildt och förre statsministern Göran Persson lägger stor vikt vid Boris Jeltsins historiska insats.-Om man tittar på de insatser han gjorde under den kritiska perioden i slutet av 80-talet och början av 90-talet var hans insatser verkligen avgörande, säger Bildt. -Han tog striden mot de osäkra krafterna, han var den som avskaffade Sovjetunionen och han var den som erkände de tre baltiska staternas självständighet; han var den som suspenderade kommunistpartiet i ett skede. Och hans avståndstagande från kommunismen var entydigt - det är inte många man kan säga detta om i den moderna ryska historien.

-Jag är övertygad om att historien kommer att se honom som en långt mer betydelsefull och positiv kraft än vad den populära föreställningen varit de senaste åren, förklarar Bildt i Luxemburg.

Lätt att tala med

-Det var en väldigt kraftfull, högljudd och intelligent person, som var lätt att tala med och ha utbyte med, säger Persson som också framhåller att Jeltsin måste bedömas tillsammans med Michail Gorbatjov. -Han fullföljde det Gorbatjov påbörjade. Jeltsin tar de avgörande stegen och avvecklar Sovjetunionen och han gör det på ett sätt som innebär att man kan ställa om detta väldiga land till något nytt utan att det utbryter våldsamheter. Det var en enorm samhällsförändring som ägde rum i Ryssland under den här tiden och Jeltsin var en avgörande person. Han röjde samtidigt väg för Vladimir Putin, Rysslands sittande president, betonar Persson.-Det kommer att komma bakslag och det har skett sådana bakslag också. Men det går inte att vända tillbaka till det auktoritära igen.

Rätt ögonblick

-Som alla historiskt betydelsefulla personer har han blivit betydelsefull för att han råkade vara rätt person i rätt ögonblick, säger Rysslandskännaren Ebba Sävborg, som också lyfter fram händelser efter de första dramatiska postsovjetiska åren: -Om man lägger ihop hela Jeltsins tid som president så innehöll den också kriget i Tjetjenien och den enorma förmögenhetsöverföring som skedde under 1990-talet, då nästan hela statsegendomen fördes över till privata händer - dessutom väldigt få händer.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro