ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jennie Elmerfors är Årets konditor

Anders Göransson · 12 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Jennie Elmerfors jobbade hårt i sju timmar med sina bakverk för att vinna utmärkelsen Årets konditor.

Jennie Elmerfors jobbade hårt i sju timmar med sina bakverk för att vinna utmärkelsen Årets konditor. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Mandelbotten, vaniljflarn, rabarber- och jordgubbskompott och en vit chokladmousse med cointreau gör vinnartårtan.
Mandelbotten, vaniljflarn, rabarber- och jordgubbskompott och en vit chokladmousse med cointreau gör vinnartårtan.Foto: Lotta Imberg

För första gången vann igår en kvinna titeln som Årets konditor. Jennie Elmerfors från Gateau bakade på sju timmar en morgongåva, en dessert och en bröllopstårta. Hon lyckades, enligt juryn, skapa "smaker som förflyttar dig till sagans värld".Hur ska egentligen en bra bröllopstårta vara – äktenskapet kan ju vara både sött och bittert...?– Jaså? Haha. Jag tycker nog man kan ha vilka smaker som helst. Den kan till och med vara sur, om man gillar det.Bagar Bengtsson - den där klassiska konditorn i sagan – är han död eller? I dag var fem av sex finalister tjejer.– Jag tror att temat - "sagobröllop" - kan ha spelat in. Men visst är tjejerna på frammarsch. Jag tror nog att tjejer och killar har samma chanser i branschen idag.Vad kännetecknar en riktigt bra konditor?– Man ska nog vara lite konstnärlig, och noggrann. Och så ska man ha mycket fantasi.Vad är det viktigaste när vi vanliga amatörbagare ska göra en tårta eller en dessert?– Många nöjer sig med att använda margarin och köpa blockchoklad på ICA. Men det lönar sig att ha lite bättre kvalitet på råvarorna. Det ska vara riktig choklad och riktigt smör - det gör skillnad.Hur pass mycket gillar du själv de här godsakerna. Finns det någon pralin eller tårta du inte kan låta bli?– Det måste väl bli min tårta som jag gjort i dag. Nej, jag äter faktiskt inte särskilt mycket själv. Men choklad är jag väldigt svag för.Det låter ju trevligt att vara konditor, men visst har yrket baksidor också?– Jo, det skulle vara de tidiga morgnarna. Jag brukar börja vid fem, så jag får gå upp vid fyra. Men å andra sidan slutar jag ju tidigt också.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro