ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jenny, 22, startade #openstockholm: Vi måste fortsätta mobilisera

Johanna Cardell · 8 Apr 2017
Uppdaterad 8 Apr 2017
 Bara under promenaden till min kompis växte hashtaggen väldigt snabbt. Helt plötsligt hörde jag att den nämndes i nyhetsrapporteringen, säger Jenny Nguyen som startade hashtaggen openstockholm.

Bara under promenaden till min kompis växte hashtaggen väldigt snabbt. Helt plötsligt hörde jag att den nämndes i nyhetsrapporteringen, säger Jenny Nguyen som startade hashtaggen openstockholm. Foto: Privat


Efter det misstänka terrordådet i Stockholm sattes Sverige i chock. Samtidigt öppnade många upp sina hem för att hjälpa de behövande. Jenny Nguyen, 22, startade hashtaggen #openstockholm för att samla hjälpen som stockholmarna erbjöd till de behövande.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter den misstänkta terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm öppnade stockholmarna upp sina hem för strandsatta som inte kunde ta sig hem när tunnelbanetrafiken stängdes ned, skjuts och mat. 

”If needed, housing in Solna available”, skrev en Twitteranvändare.

”Är du/ni är fast i Sthlm så har jag 2 lediga sängar + mängder av mat,Välkomna!!! Bed and food if ur stuck in Sthlm”Skanstull”, skrev en annan. 

Allt samlades under hashtaggen #openstockholm som Jenny Nguyen, 22, startade.

– Det var inte en helt originell idé. När jag satt och följde terrordådet i Paris såg jag att det skapades en liknande. Det handlade inte bara om att öppna sina dörrar utan folk erbjöd sig att skjutsa hem folk och att man kunde komma och äta med dem. Jag kom ihåg att jag fick känslan av maktlöshet och mörker när jag följde rapporteringen om det som hänt, men att det balanserades upp lite när folk gick ut och visade så starka känslor av solidaritet och medmänsklighet, säger hon.

– Jag satt på kontoret när det här hände i Stockholm. Jag hade precis varit nere på Drottninggatan innan och blev väldigt chockad när jag såg vad som hänt. Jag gick in på Twitter och såg att många redan erbjöd hjälp men att det inte var koordinerat. Då tänkte jag att vi kunde använda en liknande och jag är jätteglad att den spred sig så snabbt, fortsätter Jenny Nguyen att berätta. 

Själv blev Jenny Nguyen fast på kontoret efter händelsen innan hon kunde ta sig till en kompis i närheten. 

– Bara under promenaden till min kompis växte hashtaggen väldigt snabbt. Helt plötsligt hörde jag att den nämndes i nyhetsrapporteringen, säger hon. 

När tunnelbanetrafiken kom igång senare på kvällen kunde Jenny Nguyen ta sig hem och nu tänker hon fortsätta att engagera sig. 

– Jag är ideellt engagerad i olika saker. Jag jobbar mycket med asylrätt och med personer som söker asyl. När sådana här saker uppstår blir jag ännu mer övertygad om att det gäller att fortsätta att mobilisera sig. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Cardell
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro