ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jenny Bengtsson: Det rasistiska näthatet är Sverigedemokraternas fel

Metro · 10 Mar 2015
Uppdaterad 9 Mar 2015

Foto: Lars-Robert Nordin


klar

Artikellänk är kopierad

När jag uttalade mig om rasism inom hemtjänsten fick jag höra att jag borde våldtas och avrättas med giljotin. Hoten kommer från Sverigedemokraternas svans, rasister som förpestar livet för kvinnor och rasifierade. De ska inte få tysta mig, skriver debattören och fackordföranden Jenny Bengtsson.

I år gör polisen en specialsatsning på brott som hotar det öppna samhället. Ett nationellt centrum mot IT-brott ska inrättas. Förmågan att lösa brott som kan hota demokratiska fri- och rättigheter ska stärkas. Den satsningen kommer inte en dag för sent. För vi har stora problem i Sverige.

Nyligen avslöjade Aftonbladet att 16 av 20 kommuner erbjuder brukare inom hemtjänsten att få vård av vårdare som inte bär hijab (slöja, reds anm). Det är både befängt och rasistiskt. Spelar det verkligen någon roll för kvaliteten på vården att den som vårdar bär hijab? Självklart inte. De som väljer bort vissa vårdare på grund av deras religiösa uttryck har andra motiv än sådana som handlar om kvalitet i vården.

Rätten att både ha ett jobb och utöva det fullt ut ska i alla lägen gå före enskilda personers rasistiska motiv och agenda. Likaså rätten att inte kränkas på sitt arbete eller bli utsatt för rasistiskt förtryck. Med samma förvridna logik som den som tillämpas i många kommuner borde också vårdarna få välja bort att vårda rasister för att slippa utsättas för hat och förtryck på sitt arbete. Oavsett: att detta ens pågår i Sverige 2015 är skandal, ingenting annat.

I dag kan alldeles för få människor välja bort rasistiskt förtryck och hat ur sin omedelbara närhet. Hatet är överallt och tillåts vara det på ett obehagligt normaliserat sätt. Det omringar alla som berör kvinnokamp, mänskliga fri- och rättigheter, antifascism och antirasism. Det förpestar livet för rasifierade och kvinnor. Syftet är att tysta. Det kan inte betraktas som något annat än en attack mot det öppna samhället och mot vår demokrati.

Vi låtsas att vår yttrandefrihet är intakt. Men en mening - ett ställningstagande, om rasismen i hemtjänsten, räckte för att jag skulle bli översvämmad med hat och hot. Varför? För att antirasistisk ställning i dag, förvisso ganska passande, är synonymt med kritik mot Sverigedemokraterna - som inte får kritiseras. 

Jag ställer inte upp på det.

Men medan jag läser om vilken "vidrig kommunisthora" jag är, att jag behöver ”riktiga män” på mig, ska flytta från landet, är en "landsförrädare" och ska avrättas med giljotin står Paula Bieler (SD) i Aktuellt och hävdar att SD tar avstånd från det högst verkliga och utbredda hat som följer deras parti och politik. Det är hyckleri.

För det är just där, runt SD, som hatet finns. Där finns hoten. Rasismen. Fascismen. Stöveltrampen, Kent Ekeroth, allmänt järnrörsviftande, Avpixlat, heilande partikamrater och ett naziarv som inte går att komma ifrån. Det är där de som har problem med vårdare med hijab finns.

Jag tänker varken flytta från landet eller bli utsläpad för att avrättas med giljotin. Inte heller tänker jag någonsin vika undan för krafter som inte har hela Sveriges bästa för ögonen. I mitt Sverige vinner inte rasismen. Någonsin. Det får kosta vad det vill.

Men hur många näthatare, näthotare, fascister och rasister har vi i Sverige egentligen råd med? Svaret borde bli: inga. Polisen har avsatt 50 miljoner kronor för arbetet med brott mot det öppna samhället. Hoppas att de resurserna täcker in att också landa i den redan givna slutsatsen. Och sedan agera. Det kommer bli livat. Men vår yttrandefrihet, vår rätt att hålla rasister borta, och vår demokrati, är värd det.

Jenny Bengtsson

Vänsterdebattör, skribent och ordförande för Hotell- och restaurangfacket Stockholm Gotland

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro