ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jenny Burman: Så kan civilkurage förändra samhället

Anna Åslund · 26 Jun 2018
Uppdaterad 26 Jun 2018
Jenny Burman är skapare av och programledare för podcasten Slumpens hjältar.

Jenny Burman är skapare av och programledare för podcasten Slumpens hjältar. Foto: Johan Lygrell/Shutterstock


Att visa prov på civilkurage kan vara svårt, inte minst när vi behöver gå utanför vår egen trygghetszon. Med podcasten Slumpens hjältar” vill Jenny Burman inspirera fler till att våga agera i situationer där det behövs. För Metro berättar hon om hur hon tycker att samhället ska bli bättre på att stötta dem som vågar hjälpa till.

klar

Artikellänk är kopierad

En man som blir knivhuggen när han räddar sin sambos liv under ett terrordåd. En annan som försöker få ut en fastklämd flicka i en bil vid en trafikolycka och två kompisar som hjälper en medvetslös kille upp från tunnelbanespåret. Alla är exempel på personer som vid kritiska ögonblick har visat prov på civilkurage.

De är även gäster i Jenny Burmans, 42, podcast ”Slumpens hjältar”, som handlar om livräddande civilkurage där människor som varit på plats vid kritiska situationer berättar om sina upplevelser.

– Vi måste vara måna om personerna som visar civilkurage. De personer som ingriper är kulturbärare för ett samhälle som kännetecknas av empati och mod där man ser varandra. Förutom att de räddar liv så är de också symboler för ett samhälle där man hyllar de här värderingarna, säger Jenny Burman.

Hindrade ett självmord

Hon har själv funderat över frågor om civilkurage sedan dagen hon såg en man parkera sin cykel intill vägen och klättra upp på broräcket till Västerbron i Stockholm en augustikväll för tio år sedan. Jenny Burman gick fram till mannen och sa att hon inte tyckte han skulle sitta där uppe, varpå han förklarade för henne att han inte ville leva längre.

Mannen berättade om sitt liv och varför han mådde dåligt och i efterhand kan hon inte minnas hur länge de pratade. Efter att Jenny Burman lovat att inte ringa polisen klättrade han slutligen ner igen.

Men förbipasserande hade sett vad som hände på bron och efter en stund kom en polisbil. Mannen följde med polisen och innan han åkte kramade de om varandra. Sedan såg hon honom aldrig igen.

– Jag tog aldrig hans namn eller nummer och en lång tid efter gick jag och spanade efter honom jättemycket. Jag undrar så hur det gick för honom och jag hoppas att han lever och mår bra.

Behövde proffesionellt stöd

Efter att polisen åkt och Jenny Burman blev ensam tror hon att hon hamnade i chock. Hon skakade i hela kroppen och grät, men fick hjälp att komma av bron av andra som sett vad som hänt. Hon hade många tankar i huvudet om det hon just upplevt.

Hon jobbar just nu med säsong två av ”Slumpens hjältar” och efter att ha intervjuat sina gäster har hon upptäckt att många känt ett stort behov av att få någon form av professionellt stöd efter att ha ingripit i en kritisk situation.

– Många har bara stått där ensamma när polis eller brandkår har åkt, men ofta behöver man samtalsstöd. Ibland kan det räcka med att få prata med en sjukvårdskunnig som kan ge en bekräftelse på att man gjorde rätt. I ett nationellt trauma backar samhället upp på ett helt annat sätt, men de här personerna måste också backas upp.

Att ha mod att ingripa i kritiska ögonblick menar Jenny Burman kan vara väldigt svårt, inte minst för att det kan innebära att riskera sin egen säkerhet. Hon menar att det är viktigt att inte ha ambitionen att spela hjälte och utsätta sig själv för onödig fara.

– Det beror också på läget och hur bekväm man känner sig i situationen. Att ingripa är ofta att gå utanför sin comfort zone och sätta sig i en roll där man inte är så bekväm. Det kan handla om både livräddande civilkurage eller att stå upp för något som man tycker är fel i en situation eller i samhället i stort.

Rädsla kan hindra ingripande

I ett samhälle där många går med blicken fäst på sina mobiltelefoner blir det ännu viktigare att lyfta huvudet och granska omgivningen, menar Jenny Burman. Om du ser en situation där din hjälp kan behövas är det viktigt att du vågar ta första steget, eftersom det ofta gör att andra hakar på.

– Det finns olika faktorer till varför man inte ingriper. Det kan handla om allt ifrån rädsla till psykologiska mekanismer. Ofta väntar på att en auktoritet ska ingripa, att samhället ska göra något. Vi förlitar oss väldigt mycket på att samhället ska finnas där hela tiden, men jag tror att det är viktigt att vi ser våra egna insatser och hur viktiga de är.

pil
Jenny Burmans 3 bästa civilkuragetips

• Se andra människor. Lyft blicken från telefonen och ta ut lurarna ur öronen när du är ute. Ser du något som inte verkar vara som det ska? Våga gå fram, ta kontakt och ställa frågor. Visa att du bryr dig.

• Börja konsumera civilkurage i form av exempelvis hjältehistorier som är virala på nätet. Läs och dela artiklar om människor som gör gott och som agerar. Forskning visar att ju mer vi pratar om civilkurage, ju mer ökar chansen att vi själva kommer att våga och vilja ingripa.

• Gå en kurs i livräddning. Om olyckan är framme behöver du kunna agera snabbt och då är det väldigt skönt att känna sig någorlunda säker på vad man ska göra. Övning ger färdighet.

pil
Om Jenny Burman

Bor: Stockholm.

Ålder: 42.

Familj: Sambo och fyra barn.

Gör: Skapare av och programledare för podcasten Slumpens hjältar, som släpper en andra säsong i höst. Jobbar även som kommunikationskonsult.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro