ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jens, 26, är först att testa nya preventivmedlet för män: "Mår jättebra"

Sophie Tanha · 16 Maj 2019
Uppdaterad 16 Maj 2019

Foto: Mood Board/REX


Just nu pågår en av de mest ambitiösa studierna någonsin att ta fram ett preventivmedel för män. För tvåbarnspappan Jens var det självklart att anmäla sig till studien.

klar

Artikellänk är kopierad

När Jens, som egentligen heter något annat, såg på sina sociala medier att testpersoner för ett nytt manligt preventivmedel söktes ville han anmäla sig direkt.

– Det känns jättespännande och är verkligen god tid att det finns ett alternativ för män, säger Jens.

Genusfrågan viktig

Jens berättar att han och hans fru ofta pratat om genusfrågor hemma, vilket är en stor anledning till att han så gärna deltar i studien.

– När p-piller för kvinnor kom var det också tabubelagt, samtidigt som kvinnorna fått ta skulden även vid infertilitet. Man har alltid tänkt att det är kvinnans ansvar när det gäller sådana frågor.

Även om det skulle gynna män att också kunna kontrollera sin fertilitet menar Jens att den största fördelen ligger i att kunna avlasta kvinnans ansvar. När Jens först träffade sin fru för drygt sex år sedan gjorde hennes p-piller henne nedstämd.

– Om kvinnan i ett par mår dåligt av preventivmedel är det väl självklart att mannen ska vara den som skyddar sig, om han upplever mildare biverkningar.

Biverkningar

För drygt en vecka sedan applicerade han krämen på axlarna för första gången. Den hämmar spermieproduktionen till en nivå som praktiskt taget innebär sterilitet. Studien är fortfarande väldigt ny, men enligt överläkaren Kristina Gemzell-Danielsson som är huvudansvarig för projektet i Sverige kan eventuella biverkningar vara ökad sexlust, humörförändringar, akne och viktpåverkan.

– Nu mår jag jättebra, men får jag biverkningar så gör det inte så mycket. Det kan ju vara nyttigt att få känna hur kvinnor har haft det, säger Jens.

Hittills har han bara upplevt lite torrare hud på partierna där krämen stryks på:

– Men jag har ganska känslig hy annars också. Det känns som man oftast tycker mer synd om männen, även om kvinnor kan få liknande biverkningar. Jag tror Sverige är redo för detta.

Riskerna med studien

Preventivmedlet som tagits fram bedöms av forskare som väldigt säkert. Men eftersom det inte testats tidigare finns det alltid risker, till exempel att fertiliteten inte kommer tillbaka när mannen slutar använda krämen.

– Jag vill säga att jag skulle ha anmält mig till studien även om jag inte redan hade två barn, men ärligt talat så vet jag inte.

En annan riskfaktor, om än väldigt liten, är att kvinnan blir gravid under studiens tid. Därför är det viktigt att paren som medverkar är stabila och att kvinnan också är medveten om riskerna och vill delta.

– Skulle det råka bli en graviditet så skulle jag bli glad! Inte för forskningens skull, det skulle ju vara tråkigt för studien, men det skulle ändå vara kul att få ett till barn, säger Jens.

LÄS MER: Peter är gravid och föder snart – en omöjlighet enligt systemet

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro