ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jesper, 18, svettas extremt: Tröjan blir dyngsur”

Linnea Carlén · 27 Aug 2015
Uppdaterad 29 Aug 2015
Jesper Klangeryd, 18.

Jesper Klangeryd, 18. Foto: Privat


För omkring fyra år sedan fick Jesper Klangeryd, 18, från Finspång utanför Norrköping diagnosen hyperhidros, även kallad överdriven svettning. I dag har han lärt sig leva med den enligt honom undangömda sjukdomen.

klar

Artikellänk är kopierad

Att svettas är naturligt och det gör vi alla i olika utsträckning. Det är ett av kroppens främsta sätt att kyla ned sig och hålla rätt kroppstemperatur. Men när det övergår i överdriven svettning har det ett sjukdomsnamn: hyperhidros.

För omkring fyra år sedan fick 18-årige Jesper Klangeryd veta att han lider av det.

– När man svettas är det ganska jobbigt för tröjan blir dyngsur och om man skriver någonting på ett papper så blir pappret förstört, så det är ganska svårt när man håller på med sådana uppgifter eller har långa kläder på sig, säger han till Metro.

Tillståndet drabbar omkring tre procent av befolkningen. Den vanligaste orsaken till hyperhidros är överaktiva svettkörtlar. Jesper lider av en relativt ovanlig form vilket gör att han har särskilt svår handsvett.

► LÄS MER: Botoxsprutor hjälper Yvonne svettas mindre

– Jag är en av de få som har hyperhidros på handleden. De flesta har det under armhålor, på fötter eller handflator eller annat ställe. Det finns flera olika behandlingsmetoder. Såväl antiperspiranter och deodoranter som botoxinjektioner, så kallad jontofores – behandling med svag elektisk likström – och operation av svettkörtlar i armhålor.

Jesper har sedan start fått botoxinjektioner. Det varierar från person till person men för honom håller en behandling i runt tre månader.

– Det är väl något man får anpassa sig efter, det är ingenting man kan göra något åt. Jag är inte spruträdd så jag har vant mig nu.

► LÄS MER: Morris, 3, lider av obotlig sjukdom: "Vi lever minut för minut"

Han säger att det är lätt att svettningarna får en att skämmas och dra sig undan.

– Vissa av mina kompisar tyckte att det var coolt att jag svettades och så, men det tyckte inte jag. Det var väldigt jobbigt. Om jag sitter med handen på benet så kan det bli en ganska stor fläck på byxorna och det kan ju tolkas som något annat.

Numera har Jesper Klangeryd lärt sig att leva med det. Han säger att han vill berätta sin historia så att fler kan få upp ögonen för sjukdomen.

– Det är en rätt undangömd sjukdom som inte så många vet om fast väldigt många har den. Det är många läkare som inte är kunniga på området och folk som har det som inte vet om att det är just hyperhidros.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro