ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jessica, 37, åker till Danmark för att bli mamma: För långa köer i Sverige

Malin Hansson · 14 Okt 2016
Uppdaterad 18 Okt 2016
Jessica Jönsson har velat blir mamma länge, eftersom köerna är så långa har hon nu sökt sig till Damark.

Jessica Jönsson har velat blir mamma länge, eftersom köerna är så långa har hon nu sökt sig till Damark. Foto: DEDOSENDOS/Alamy/IBL


I ett halvår har ensamstående kvinnor i Sverige haft rätt till assisterad befruktning. Men det fattas spermadonatorer och på flera håll får ensamstående inte ens ställa sig i kö. “Tiden går ju och Danmark känns som ett bättre alternativ säger Jessica Jönsson, 37, som drömmer om att bli mamma.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan 1 april är det lagligt även för ensamstående kvinnor att bli föräldrar genom assisterad befruktning i Sverige. Jessica Jönsson är 37 år, singel och vill ha barn. Hon såg den nya lagen som ett stort steg fram. 

– Jag har velat ha barn i många år men inte hittat någon jag vill ha barn med. Längtan har bara blivit större och jag känner att jag kan fixa det här på egen hand nu, säger hon.

Men hon insåg också snabbt att hon själv inte skulle kunna påbörja behandling på lång tid genom landstinget. Det har gått över ett halvår sedan lagen blev verklighet men i september hade fortfarande ingen assisterad befruktning skett. Kötiderna är på flera håll årslånga och flera landsting dröjer med att besluta om de ska erbjuda den kostsamma vården.

– När lagen kom första april förväntade man sig att staten skulle skjuta till medel för att möjliggöra ensamstående att få assisterad befruktning, men det gjorde man inte och då tar det tid för landstingen måste planera hur man ska ta resurser från andra områden och om de ska göra det, säger Åsa Sandgren Åkerman, gruppchef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Exempelvis Norrbottens län erbjuder assisterad befruktning för ensamstående efter den 1 januari 2017 och region Skåne gjorde det fritt för ensamstående att ställa sig i kö först den 5 september. I Stockholms läns landsting kan man anmäla sig till en intresselista och från och med 1 januari 2017 kommer ensamstående erbjudas offentlig finansierad assisterad befruktning på samma vilkor som par.

Långa kötider beror också på att det är brist på spermier – i och med att det är en till grupp som ställer sig i kö är det fler som vill ha spermier än som donerat.

LÄS MER: Nu får svenska singelkvinnor rätt till insemination: ”Var på tiden”

För Jessica Jönsson är tiden knapp. Kvinnor får endast genomgå behandlingen om de är under en viss ålder, 38 på flera håll. Det har fått henne att söka sig till en privat klinik i Danmark.

– Jag är 37 år nu. Köerna är för långa i Sverige, om jag ska ställa mig i kö måste jag kanske vänta i 2 år och det har jag inte tid med, så Danmark känns som ett bättre alternativ, säger hon och fortsätter:

– Jag hade så klart hellre gjort det i Sverige för det blir billigare. Nu ska jag betala för två försök med insemination för 14 000 kronor, om det inte går får man göra fler och det blir mycket pengar.

På privata kliniker i Sverige är kötiderna inte lika långa som landstinget, men då betalar man själv. Men även där är det brist på spermadonationer och på bland annat Fertilitetscentrum Stockholm köper man in donationer från Danmark, berättar verksamhetschefen Camilla Stenfelt.

Eftersom Jessica Jönsson bor i Skåne är Danmark nära. Hon är spänd inför behandlingarna och nu hoppas hon allt ska gå bra.

– Jag har sådan stark längtan. Det känns som att det saknas något - och det är att bli mamma.

LÄS MER: Så pratar du med ditt barn om hur de blivit till

I en tidigare version av artikeln stod att Stockholms läns landsting inte ännu tagit ställning i frågan om finansiering av assisterad befruktning av ensamstående. Det var fel då de beslutat att erbjuda offentligt finansierad befruktning på samma villkor som par, vilket den 1 januari 2017 kommer att bli ett tilläggsuppdrag inom vårdval specialiserad gynekologi. 

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro