ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jessica Samuelssons dröm om OS slutade i antidopingkamp

Malin Hansson · 3 Nov 2016
Uppdaterad 23 Nov 2016
Jessica Samuelssons har lagt mångkampskarriären på hyllan. 

Jessica Samuelssons har lagt mångkampskarriären på hyllan.  Foto: Henry Lundholm


Drömmen var OS i Rio men kroppen sa ifrån. Sjukamparen Jessica Samuelsson har lämnat mångkampen bakom sig och bytt arenan mot kontoret. – Jag lyssnade på en låt häromdagen som jag hade i lurarna på uppvärmningen under hela säsong 2012 i London. Då kom tårarna, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

OS i Rio. Den sista stora tävlingen. Ett avslut på en strålande karriär, bekräftelse på att allt slit varit värt det, ett finger till alla skador. Det skulle bli allt det där. Men Jessica Samuelsson snubblade på mållinjen – och mångkampskarriären tog slut.

– Friidrotten har alltid varit nummer ett. Jag har ofta fått lägga annat och andra åt sidan, fram tills nu. Det blir en ovan omställning, säger hon när vi ses på en hotellbar, några veckor efter att hon börjat sitt nya jobb som jurist hos Riksidrottsförbundet.

►LÄS MER: OS-tränaren dog i Rio – räddade fyra liv med donerade organ

Hon själv ser OS i London 2012 som den viktigaste bragden. Då slog hon personligt rekord i sjukamp med 6 300 poäng, vilket gjort henne till tvåa genom tiderna i Sverige, efter Carolina Klüft. Ett minne som gjorde det extra smärtsamt att inte komma till Rio.

– Jag vet ju hur roligt det är. Det var ett otroligt tryck på läktarna, händer massa runt om. Men jag är glad att jag tävlat i ett OS i alla fall, säger Jessica Samuelsson.

Texten fortsätter under bilden.

Under OS i London 2012 slog Samuelsson personligt rekord i sjukamp med 6300 poäng.
Under OS i London 2012 slog Samuelsson personligt rekord i sjukamp med 6300 poäng.Foto: Lise Åserud/TT

Skadorna har kommit och gått. Men för ett och ett halv år sedan slet Jessica Samuelsson av hela baksidan i ett längdhopp, vilket blev början på slutet. Hon kom i gång med full träning bara veckor innan kvalet till OS i maj i år.

– Med facit i hand var det alldeles för tajt. Hade jag inte haft ett OS att sträva efter hade jag inte fortsatt. Men det finns inte i huvudet där och då utan det förstår man först i efterhand, säger hon.

När insåg du att Rio inte skulle bli av?

– Efter första mångkamptävlingen i Tyskland insåg jag nog att det skulle bli jäkligt tufft att kvala in. Kroppen kändes bra men den svarade inte som den brukade innan skadan. Men att faktiskt ta beslutet att sluta var tufft.

Var det en sorg att lämna?

– Jag lyssnade på en låt häromdagen som jag hade i lurarna på uppvärmningen under hela säsong 2012 i London. Då kom tårarna. Det finns ju en massa starka minnen som man förknippar med karriären och jag kan så klart känna en sorg för att det är över. Men jag hade samtidigt gjort ett bra försök och kommit tillbaka till sjukamp igen mot alla odds.

►LÄS MER: Därför måste vi bryta tabun om mens inom idrotten

Samtidigt upptäckte hon ganska snabbt att det var rätt beslut att sluta. Att vara mångkamperska var en livsstil hon såg fram emot att byta ut. Redan dagen efter att hon tog beslutet att sluta föll det nya livet på plats när hon fick veta att hon fått jobbet som jurist på Riksidrottsförbundets antidoping-avdelning.

– Det är verkligen ett jobb som behövs och jag får ha en fot kvar i idrotten i ett ämne jag verkligen brinner för att gör någonting åt. Det är också jätteskönt att jag tycker att det är roligt att sitta på kontor, det hade ju verkligen kunnat bli tvärtom, säger Jesscia Samuelsson.

Ångrar du någonting?

– Nej det blir som det blir, det finns säkert en mening i det också. Men skulle jag ge råd till en annan mångkamperska är det att träna smart. Lyssna på smärtan och våra vila några dagar. När man är ung är det lätt att man bara kör på, men det ångrar man sen.

Som sambo med kortdistanslöparen Johan Wissman blir det ändå en del träning, men nu bara när Jessica Samuelsson själv känner för det.

– Jag kan äta bruncher och ta ett glas vin utan att tänka på ett hårt träningspass dagen efter. Och i sommar får jag äntligen semester, säger hon och tar en klunk av colan hon beställt.

►LÄS MER: Nordisk modell ska hjälpa friidrotten

I dag är Jessica Samuelsson jurist på Riksidrottsförbundet. Eftersom hon har ett behov av att planera såg hon till att studera under tävlings- och träningstiden.
I dag är Jessica Samuelsson jurist på Riksidrottsförbundet. Eftersom hon har ett behov av att planera såg hon till att studera under tävlings- och träningstiden.Foto: Henry Lundholm
klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro