ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jiddra, 12, skrämde bort rånarna – är årets Bragdhund

Ida Gustafsson · 11 Nov 2015
Uppdaterad 11 Nov 2015

Tidigare i höstas tog två rånare sig in i Therese Söderkvists djuraffär i Landskrona. De var maskerade och bar pistol. När riesenschnauzern Jiddra förstod att inte allt stod rätt till började hon skälla – och skrämde iväg rånarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Risenschnauzern Jiddra, 12, blev årets bragdhund efter att hon jagat bort rånarna.
Risenschnauzern Jiddra, 12, blev årets bragdhund efter att hon jagat bort rånarna.Foto: Privat

Therese Söderkvist och hennes anställda butikspersonal hade kvällen den 27 oktober precis stängt djuraffären för dagen när två män börjar rycka i dörren. 

– De krossar rutan och kommer in i butiken. De var maskerade båda två och de hade en pistol. Vi sa direkt att pengarna står på disken, ni kan ta dem, berättar Therese Söderkvist för Metro. 

Men rånarna var ute efter ett kassaskåp och de puttar Therese Söderkvist och personalen framför sig mot kontoret.

– Han säger kassaskåp och puttar oss framåt. Jag slår honom och han slår tillbaka. Jag säger att ”vi har inget kassaskåp, pengarna står på disken”. 

När de kommer in i butikens bakre lokaler ligger Tereses tre hundar och tuggar godis. En av dem är riesenschnauzern Jiddra. 

– Hon måste ha reagerat, när hon hör att jag är arg. Hon gick i gång och skäller. Vi har tränat henne mycket med lydnad och spår, men jag har aldrig hört henne så arg. Jag öppnar dörren på glänt och säger ”passa busarna”, något som vi tränat på. 

Men hon behöver aldrig släppa ut hundarna från kontoret. Rånarna vände och sprang ut samma håll de kom ifrån. Utan att de fått med sig ett öre. 

– Jiddra följde sen med ut i butiken och satt där och markerade till polisen kom. 

– Hon är guld värd, hon var värd mycket innan men nu är hon verkligen guld värd. 

För sin insats har Jiddra nu belönats med utmärkelsen ”Årets Bragdhund” av Svenska Kennelklubben och Agria Djurförsäkring. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro