ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jimmie Åkesson: De kan inte ta ifrån mig mina upplevelser

Jenny Sköld · 24 Feb 2014
Uppdaterad 24 Feb 2014

Foto: SVT


klar

Artikellänk är kopierad

Den omdebatterade artikeln som publicerats i ETC.
Den omdebatterade artikeln som publicerats i ETC.Foto: ETC/skärmdump

Igår satt han i terapisoffan i programmet "Nyfiken på partiledaren" i SVT. Där berättade SD:s partiledare Jimmie Åkesson om sina upplevelser som barn av att flytta in  i ett område i Sölvesborg, där Åkesson känt sig hotad av invandrarägäng i kvarteret. 

Göran Greider: ”Jimmie Åkesson borde inte tala om folkhemmet”

Åkessons berättelser om sin barndom har sedan granskats av flera medier, bland annat av tidningen Etc, som talat med Åkessons lärare och skolkamrater från samma tid. Deras versioner skiljer sig åt.

Skolkamrater som tidningen intervjuat beskriver där bland annat Jimmie Åkesson som öppet rasistisk och en del av Vit makt-rörelsen, vilket motsäger partiledarens egna uppgifter i SVT-programmet. Åkessons klasslärare ställer sig också frågande till hans uppgifter om att det skulle han förekommit många konflikter på grund av den stora invandringen i området. Enligt lärare fanns det mycket få invandrare i området vid den här tiden.  

På morgonen svarade Jimmie Åkesson på kritiken.

– Ingen kan ta ifrån mig mina upplevelser av hur det var, säger han när han gästar SVT:s Gomorron Sverige. 

Metro har på måndagmorgonen sökt Jimmie Åkesson. 

LÄS ÄVEN: 22 miljoner valsedlar – bara till SD

”Kritiken kommer inte påverka stödet för SD”

Anklagelserna om att Jimmie Åkesson inte talade sanning i SVT:s ”Nyfiken på partiledaren” kommer knappats påverka stödet för partiet. – Det är inte tillräckligt stort eller kontroversiellt, säger Arne Modig, opinionsexpert.

Partiledarens berättelse i intervjun om sina upplevelser som barn i Sölvesborg har uppmärksammats i flera medier och ifrågasatts på bland annat sociala medier.  

Men kritiken kommer inte påverka SD:s stöd bland väljarna, enligt Arne Modig, opinionsexpert.

– Jag tror inte intervjun i sig får så stort genomslag och även om man kan förvänta sig en hård granskning av vad som sägs i den, så tror jag inte den heller kommer få så stort genomslag att det påverkar opinionen.

Tidigare har det visat sig att skandaler om Sverigedemokraterna, som Järnrörsskandalen, snarare har ökat stödet för partiet.

–  Den övergripande analysen är att ju mer uppmärksamhet SD får, positiv som negativ, desto mer stöd får partiet i opinionen, säger Arne Modig. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro