ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jimmie Åkesson festade med Ultima thule

Åsa Larsson · 27 Jul 2015
Uppdaterad 27 Jul 2015
"Ultima thule har rört sig i den högerextrema miljön under väldigt lång tid", säger Daniel Poohl på Expo.

"Ultima thule har rört sig i den högerextrema miljön under väldigt lång tid", säger Daniel Poohl på Expo. Foto: TT


I helgen spelade Ultima thule för SD-anhängare på en fest och poserade tillsammans med SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

klar

Artikellänk är kopierad

Bilderna där en leende Jimmie Åkesson står tillsammans med Ultima thule publicerades först på Facebook av den antirasistiska sajten ”Inte rasist men...”, men togs senare ner.

"Bilderna är tagna på en privat surströmmingsskiva", skriver Christian Krappedal, pressekreterare på Sverigedemokraterna i ett sms till Metro.Hur ser ni på att SD:s partiledare poserar med Ultima thule? "Partiet och dess företrädare är noga med vilka man väljer att figurera tillsammans med och tar avstånd från alla högerextrema parter. Att Ultima thule spelat på skivan är ingenting som strider mot detta."

– Ultima thule har rört sig i den högerextrema miljön under väldigt lång tid, säger Daniel Poohl, chefredaktör på tidskriften Expo.

– Bandets första skiva sponsrades av den öppet rasistiska organisationen Bevara Sverige svenskt, som var föregångare till Sverigedemokraterna. Ultima thule är tätt förknippat med den svenska vit makt-rörelsen.

På spelningar har fans skanderat "sieg heil" och gjort nazisthälsningar.

– Sen har man försökt distansiera sig från vit makt-musikscenen, men samtidigt fortsatt att sympatisera med partier som liknar SD, säger Daniel Poohl.

Är det problematiskt för Jimmie Åkesson poserar med bandet?

– Det är väl snarare talande för var Sverigedemokraterna hör hemma politiskt och historiskt.

Tidigare i somras publicerades ett videoklipp där Jimmie Åkesson spelar en av Ultima thules låtar.

Författaren Liza Marklund spelade i juli en låt av Ultima thule i sitt sommarprat och möttes av kritik från flera på sociala medier.

"Jag skiter i kontext. Spelar du det viktigaste svenska rasistrockbandet någonsin, är du slut som människa", skrev exempelvis ​journalisten Christoffer Röstlund på Twitter.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro