ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jimmy fick adhd-diagnos – får inte jobba kvar

Emmelie Wallroth · 16 Apr 2014
Uppdaterad 16 Apr 2014

Jimmy Strigér, 32, arbetar sedan fem år tillbaka som tågvärd i Stockholm. Men efter att han fick diagnosen adhd tvingas han byta arbetsuppgifter – och får inte längre jobba kvar ombord på pendeltågen.

klar

Artikellänk är kopierad

” Jag accepterar inte det här”, säger Jimmy, som menar att ha skött jobbet prickfritt men nu omplaceras på grund av en adhd-diagnos.
” Jag accepterar inte det här”, säger Jimmy, som menar att ha skött jobbet prickfritt men nu omplaceras på grund av en adhd-diagnos.Foto: Urban Brådhe

För några månader sedan utreddes Jimmy Strigér, 32, för adhd.

– Jag har alltid känt att det varit någonting som inte stämmer riktigt. Det har funnits många frågor i livet.

Det visade sig att han hade rätt. Jimmy fick diagnosen adhd.

Han fick papper från sin läkare och påbörjade medicinering. Han kontaktade även sin arbetsgivare Stockholmståg där han arbetar som tågvärd och utför arbetsuppgifter som till exempel dörröppning, utrop och service till resenärerna.

– Min arbetsledare var förstående och det verkade inte vara något märkvärdigt för henne. Sedan går det två timmar och hon ringer upp mig igen. Då låter hon helt annorlunda på rösten. Jag fattade direkt, säger Jimmy.

Enligt Transportstyrelsens regler får han inte längre jobba kvar som tågvärd, berättade arbetsledaren.

– Enligt Transportstyrelsen har jag en funktionsnedsättning som gör att jag inte klarar av en säkerhetstjänst. De måste sätta mig i en annan tjänst, som till exempel informationsvärd, och jag får inte vara kvar ombord på pendeltågen.

Längre fram ska de ha ett möte om hur han ska omplaceras. Men Jimmy kommer fortsätta kämpa för sitt jobb som tågvärd.

– Jag kommer inte ge mig. Jag accepterar inte det här. Jag får beröm från både resenärer och kollegor och vet att jag har skött mitt arbete prickfritt under de här fem åren. Jag känner att jag har företaget bakom mig, säger Jimmy som vill vara tydlig med att det inte är Stockholmståg han är besviken på.

På sin blogg har han skrivit om händelsen – och inlägget har fått stor spridning i sociala medier. 

Stockholmståg vill inte uttala sig i det enskilda fallet, men menar att de måste följa Transportstyrelsens regelverk.

– Personalen som jobbar i säkerhetstjänst ska uppfylla de ställda hälsokrav, säger Mikael Lindskog på Stockholmstågs presstjänst.

Henrik Olars är presschef på Transportstyrelsen.

– Det finns en rad sjukdomar och tillstånd som kan påverka uppmärksamheten när man ska jobba i trafiksäkerhetstjänst. Han kan ansöka om undantag hos oss. Vi får in en hel del dispanser varje år och många av dem får bifall.

När Jimmy ansöker om dispans så kommer Transportstyrelsen titta på hur hans situation ser ut och vilken typ av tjänst han har.

– Det här betyder inte att det är helt kört för honom, säger Henrik Olars.  

Läs mer: Läsarstorm efter artikeln om Jimmy

Facket: ”Det är diskriminering”

Fackförbundet ST står bakom Jimmy Strigér och menar att det handlar om diskriminering från Transportstyrelsens sida.

Efter att Jimmy Strigér fick veta att han inte längre fick jobba som tågvärd tog han kontakt med fackförbundet ST.

Och facket står bakom Jimmy i frågan.

– Vi anser att det är diskriminering, säger Peter Blomgren på ST.

Han hänvisar till fallet där en lokförare med asperger stoppades från sin tjänst.

Lokföraren överklagade och stämde staten. Enligt en dom från tingsrätten rörde det sig om diskriminering från Transportstyrelsens sida och nu ska lokföraren få 100 000 kronor i ersättning. Föraren har även fått tillbaka sitt jobb.

– Vi ser även det här som en väldigt allvarlig situation och arbetsgivaren håller med oss. Det är ju många som har adhd och man kan inte dra alla över en kam. Vi står bakom Jimmy, säger Peter Blomgren. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro