ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jimmy Nylund, 28, skapade kvittouppror på Facebook

Gustaf Eriksson · 27 Dec 2012
Uppdaterad 27 Dec 2012
Jimmy Nylund tröttnade på kvittohögarna.

Jimmy Nylund tröttnade på kvittohögarna. Foto: Scanpix/Privat


Miljoner meter kvittopapper slängs i Sverige varje år, helt i onödan. Slöseriet måste få ett slut. Det budskapet spred Jimmy Nylund på Facebook – och genomslaget blev enormt. Nu öppnar flera livsmedelsjättar för att slopa papperskvittona.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vill du ha kvitto? – Nej, tack. Det behövs inte. Du känner förmodligen igen konversationen. Den följs allt som oftast av att personen som arbetar i kassan knycklar ihop kvittot och slänger det i papperskorgen. 

28-åringe Härnösandsbon Jimmy Nylund hade länge irriterat sig på slöseriet. Till slut bestämde han sig för att ventilera sitt missnöje.  – Jag brukar handla på Coop och hade en längre tid stört mig på att kvitton produceras bara för att slängas. Jag tänkte först höra av mig till deras kundtjänst. Men sedan slog det mig att det nog skulle bli mera spinn och diskussion om jag skrev på Coops Facebook-sida, berättar han. 

På Facebook presenterade Jimmy en egen uträkning som visar att drygt 11,5 miljoner meter kvittopapper slängs årligen bara i Coops butiker i Sverige. Han kom också med ett förslag om att kassapersonalen skulle ges möjlighet att inte skriva ut något kvitto om kunden inte vill ha det.

Inlägget blev en Facebook-bomb. När Jimmy tog bort posten hade den över 35 000 gilla-markeringar och 2 200 kommentarer.  – Jag fick notifieringar hela tiden. Det gick inte att ha den kvar, säger Jimmy, och fortsätter: – Det var jättekul och förvånande att så många tyckte att det var något nytt. Många sa: "Det där har jag också stört mig på, konstigt att ingen tagit upp det."

Det dröjde inte länge innan Coop svarade på inlägget.  – De skrev att lagen kräver att de tillhandahåller kvitton, men att de också tittar på digitala lösningar, säger Jimmy. Kristofer Myrevik, informationschef på Coop, ser positivt på uppståndelsen.  – Vi är glada för uppmärksamheten och ser positivt på dialog med våra kunder. Det är kul med engagemang, säger han. 

Kristofer Myrevik håller med Jimmy om att det är onödigt att skriva ut kvitton som slängs direkt: – Vi har tolkat lagen som att vi måste skriva ut kvitton. Men vi har bett Skatteverket att förtydliga om det är så att det kan vara tillräckligt att använda digitala kvitton. Men vi har inte fått något svar än.

Konkurrenten Ica arbetar också med att ta fram alternativa kvitteringsmetoder, men även de ger Skatteverket skulden för att inte mer händer. – Vi vet inte vad som krävs av oss, säger Ica:s presschef Staffan Ekengren.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro