ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Jireel: “Efter studenten ska jag satsa internationellt

Gustaf Larsson · 13 Jan 2019
Uppdaterad 13 Jan 2019
Jireel, 18, ska satsa på en internationell karriär.

Jireel, 18, ska satsa på en internationell karriär. Foto: Vilhelm Stokstad/TT


Hiphop-artisten Jireel, 18, har trots sin ringa ålder redan nått stor framgång på den svenska scenen. När han tar studenten till sommaren, riktas i stället kikarsiktet mot en internationell karriär. Den svenska scenen är begränsad”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Jireel Lavia Pereira fick skivkontrakt redan som 15-åring. Tre år senare har hunnit släppa sitt debutalbum, flertalet hyllade singlar, blivit prisad som både årets artist och årets nykomling, samt turnerat land och rike runt med sin musik.

Men 18-åringen, som går sista året på Kärrtorps gymnasiums ekonomiprogram, är på långa vägar inte färdig där. 2019 inleder han med en omfattande turné, till vilken han har bjudit in en gästartist till varje stopp.

– Jag tycker det är nice att ta upp lite människor som håller på med musik, men som inte har tillgång till de stora scenerna. Så dels kommer det folk som inte är så etablerade, men även redan kända namn, säger han.

Hur kommer denna turné att skilja sig från den förra?

– Framför allt kommer jag släppa ny musik till dess, men till den förra turnén tänkte vi mycket på visuals, alltså det vi visade på skärmarna och så där. Nu lägger vi i stället fokus på att bygga upp scenen till ett slags samhälle. Jag kan inte säga några detaljer, men det kommer att bli någonting extra.

”Jag var den som folk kände igen och den som folk ville hänga med”, säger Jireel om att börja gymnasiet som en redan offentlig person. Foto: Paul Edwards
”Jag var den som folk kände igen och den som folk ville hänga med”, säger Jireel om att börja gymnasiet som en redan offentlig person. Foto: Paul Edwards

Grammisnominerade Jireel är på väg till studion när Metro når honom, där han är i full gång med att spela in ny musik. Musik som slutligen ska mynna ut i hans andra, svåra, fullängdsalbum. Han första, “18”, släpptes på 18-årsdagen.

– Det har varit en nice sommar och vår sedan jag släppte “18”, jag har fått träffa många nya människor och tagit ytterligare ett steg i karriären. Men nu när jag har varit ledig från turnerandet har jag haft mer tid till att sitta i studion och skapa musik.

Fått lära sig hantera kändisskapet

När Jireel började på gymnasiet var han redan ett etablerat namn inom musiken och hade redan hunnit bygga upp en stor fanskara. En situation som inte blev helt okomplicerad i den nya skolan, beskriver han.

– Jag var den som folk kände igen och den som folk ville hänga med, mycket på grund av jag gör det jag gör. Det såg lite annorlunda ut för mig än för andra.

Hur har du hanterat det?

– Jag har bara fått lära mig att det är svårt att veta vem som tycker om mig för den jag är, och vilka som gillar mig för min musik. Men det visar sig ganska fort. I bland blir man besviken, men det bara är så.

Trots att den unga artisten tycks ha framtiden utstakad, ser han det som en självklarhet att läsa klart sin gymnasieutbildning.

– Grejen är att… jag har tänkt på vad jag skulle ha gjort om jag inte hade musiken, och kommit fram till att jag i så fall hade pluggat. Jag ser utbildningen som en backup, något att luta sig tillbaka på, men musiken kommer alltid att vara min plan a.

Du är ju mer eller mindre alltid ute och spelar, och när du inte gör det så skriver du ny musik. Hur hinner du med både det och skolan?

– I början var det inte så farligt när allting inte var lika stort. Men nu är det både mer som händer i skolan och inom musiken, så just nu är det faktiskt ganska svårt att kombinera. Det har jag gjort är att sätta upp en tydlig plan för skolan, där jag listar vad jag behöver göra och vad kan jag lägga åt sidan, säger han och fortsätter:

– Självklart måste man ha folk som hjälper en och lärare som förstår. Det kan det vara svårt att hitta en lärare som verkligen förstår vad det innebär, eftersom att det är nytt för dem också.

Nästa steg: Internationell karriär

Till sommaren tar Jireel studenten. Fokus kommer då att ligga på att ta nästa steg karriären.

– Då kommer jag ha tid att lägga all tid på musiken och satsa utomlands. Nu känns det som att jag har varit begränsad eftersom jag har gått i skolan här, och inte kan åka utomlands för möten hur som helst. När jag tar studenten så finns möjligheterna att göra allt det.

Är det utomlands som är slutmålet?

– Ja, det är min dröm. I början tänkte jag att jag ville ta över Sverige, och sen när man väl började komma dit sätter man nya mål hela tiden, och det känns på något sätt som att den svenska scenen är begränsad. För mig känns det så i alla fall, och jag vet att jag skulle kunna ta det till en annan nivå om jag satsar internationellt.

pil
Fakta:

• Namn: Jireel Lavia Pereira

• Ålder: 18 år

• Från: Stockholm

• Gör: Artist

• Aktuell med: Turnén ”Stora namn” som inleds i Hemavan den 26 januari.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro