ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Jireel: "Jag vill bli den bästa artisten som jag själv kan bli"

Gustaf Larsson · 3 Apr 2018
Uppdaterad 3 Apr 2018
Jireel släpper debutalbum och drar ut på turné.

Jireel släpper debutalbum och drar ut på turné. Foto: Paul Edwards


Hiphop-sensationen Jireel, 18, släppte plattan 18” på skärtorsdagen. Trots sin hittills framgångsrika och prisbelönta karriär är det hans första fullängdsalbum. "Det är ett ganska mjukt album", säger han till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

– Tack så mycket. Jag kommer att fira i Malmö där min turné startar i kväll. Alla jag känner har åkt ner hit, så vi kommer att fira allting här.

Det säger rapparen Jireel som på skärtorsdagen, när Metro intervjuar honom, fyller 18 år. Han är uppvuxen i Stockholmsförorten Rågsved och har, sedan alltid, haft musiken nära hjärtat.

Jireel slog igenom med musiken redan som 15-åring. Sedan dess har han radat upp hitsinglar i form av ”Snap”, ”Cataleya” och ”Man of the year”. Nu har han släppt debutalbumet ”18”.

– Albumet handlar till stora delar om familj och vänner som har varit med sedan start. Det är ett ganska mjukt album, även om det finns en del hårda låtar. Om du känner för att festa kan du hitta en låt som passar, och om du bara vill ta det lugnt finns det en låt för det.

I låten ”NTD” på skivan rappar Jireel; ”Visste redan det sedan jag var liten. Att jag skulle bli en star”, och fortsätter; ”Alla vet nu who we are”.

”För mig handlar det om att göra bra musik som så många som möjligt tycker om”, säger Jireel. Foto: Paul Edwards
”För mig handlar det om att göra bra musik som så många som möjligt tycker om”, säger Jireel. Foto: Paul Edwards

När han lämnade högstadiet, och många av sina vänner, för gymnasiet var Jireel inte längre igenkänd som ”kompisen”. Istället sågs han som ”den kända rapparen” i korridorerna.

– Jag tror inte att man fattar, jag tänkte aldrig att det kunde bli så stort. Men det är klart att det påverkar en när man går i skolan och folk börjar känna igen en. Men det är nice.

Priserna har, likt framgångarna, sköljt över honom sedan debuten. Årets nykomling på Grammisgalan och årets artist på P3 Guldgalan är 2018 års prisskörd. Men Jireel drar inte ner på taktpinnen för det.

– Jag tror att det handlar om att fortsätta jobba och släppa musik. Det här är mitt första album, ett steg som man måste göra när man gör musik känner jag. Album är en ganska viktig del för att veta vad en artist verkligen går för. Men att toppa… Det är nog ganska svårt. Man kan ju inte vinna årets artist varje år.

Eller?

– Ja, man vet ju aldrig, säger han med ett brett skratt.

Det nya albumet till trots är Jireel redan tillbaka i studion och skapar mer musik. Han utlovar att det snart kommer fler singlar och kanske, som han säger, ”något större projekt”. Men först, en massa spelningar.

– Nu börjar turnén som kommer hålla på hela våren och sommaren. I sommar blir det mest festivalspelningar. Det är de bästa spelningar tycker jag.

På vilket sätt?

– Jag kommer ihåg när jag var liten och gick på festivaler. Det var grymt att se massa olika grymma artister. Bara hela känslan är nice. Alla är samlade och man ser artisterna man verkligen gillar.

Vad har du för mål med musiken?

– För mig handlar det om att göra bra musik som så många som möjligt tycker om. Sen vill jag såklart bli den bästa artisten som jag själv kan bli.

pil
Jireel

Namn: Jireel Lavia Pereira.Gör: Artist.Född: 29 mars 2000 i Angola.Aktuell med: Albumet ”18” och turné med start på skärtorsdagen i Malmö.Tidigare meriter: Årets artist på P3-guld 2018, årets nykomling på Grammisgalan 2018.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro