ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

JK-kritik mot poliser som åhörare vid rättegång

Stockholm TT · 3 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Vittnet "tyckte att det var påfrestande att det satt andra poliser med i rättssalen. Polismyndigheten kan inte undgå kritik för sitt agerande", skriver JK i sitt beslut.

Lambertz synade fallet på eget initiativ efter att ha fått uppgifter om ett tiotal poliser på åhörarplats och att deras närvaro kunde uppfattades som stöd för den åtalade kollegan, rapporterar juridiska nyhetstjänsten Pointlex.

Utredningen visade att det var sex eller sju poliser som åhörare, och att minst två av dem var där på sin lediga tid. De övriga hade fått tillåtelse av sin chef att gå på rättegången "i utbildningssyfte".

JK anser också att poliser kan behöva följa rättegångar för att utbilda sig, men att då välja den aktuella rättegången bedömer han som högst olämpligt.

Länspolismästare Carin Götblad skriver i sitt yttrande att poliser i tjänst inte bör närvara som åhörare vid rättegångar, såvida inte tjänsten kräver det. Men hon tillägger att inget tyder på att vittnet i det aktuella fallet utsatts för otillbörlig påverkan.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro