ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

JK-kritik mot skola efter Metroartikel

metro · 18 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

KRITIK. Dimitra Pascalidou nekades ett utlovat lärarjobb på Knutbyskolan i Rinkeby – på grund av systern Alexandras artiklar i Metro. Nu kritiseras skolan av justitiekanslern, JK.Enligt JK är det ”närmast självklart att bedömningen av Dimitra Pascalidous lämplighet som lärare och hennes förutsättningar att utföra ett gott arbete vid skolan måste bedömas utifrån hennes egen person och kvalifikationer och inte med utgångspunkt i hennes systers arbete som journalist”.

Bakgrunden är att Metromedarbetaren Alexandra Pascalidou i november i fjol besökte sin barndoms skola, Knutbyskolan i Rinkeby, och skrev två reportage. Det skedde samtidigt som systern sökte jobb på skolan.Flera föräldrar till skolbarnen blev irriterade över artiklarnas innehåll, och Knutbyskolans ledning uttryckte missnöje med Alexandra Pascalidous arbetssätt.

Samma dag som artikel nummer två publicerades fick systern Dimitra ett telefonsamtal från skolans biträdande rektor: jobblöftet drogs tillbaka.Efter en häftig debatt i medierna om yttrandefrihet beslutade Rinkeby stadsdelsnämnd att ersätta Dimitra Pascalidou med 100 000 kronor för det inträffade.JK:s granskning utmynnar i allvarlig kritik mot att skolan hade bevekelsegrunder som inte var förenliga med grundlagens bestämmelser om tryckfrihet och saklighet.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro