ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

JK: Stoppa kameror i Malmö

Andreas Jelvefors · 9 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

ÖVERVAKNING. Justitiekanslern (JK) vill stoppa kameraövervakningen i Malmö centrum och överklagar nu länsstyrelsens beslut i länsrätten.– Vi anser inte att brottsligheten i stadsdelarna centrum och södra innerstaden är särskilt koncentrerad till det stråk som man vill övervaka, bland annat Södra Förstadsgatan, säger Mats Forslund, beredningsjurist vid JK.

JK menar att länsstyrelsen i Skåne, när de 48 kamerorna beviljades, frångått sin praxis när det gäller kameraövervakning av restauranger.– Som vi ser det kommer kamerorna ha insyn i kontor och även över uteserveringar. På restauranger får man normalt sett inte tillstånd att bevaka gäster som sitter och äter. Endast in- och utgång kan bevakas. Där är praxis ganska klar sedan tidigare hos länsstyrelserna, säger Mats Forslund.Beslutet är ett nederlag för Malmö stad och polisen.– Men JKs beslut var väntat, säger gatudirektör Rolf Jonsson.

Han medger att det inte går att visa att brottsligheten är högre längs ”Ilmars stråk” än på övriga gator i de två berörda stadsdelarna.– Om personer känner att de inte vill bli övervakade så finns andra gångstråk. Men jag tror att folk tycker det här är bra, säger Jonsson.Problemet med övervakade kroggäster och kontor kan enligt honom lösas med att kamerorna riktas åt annat håll.Bakslaget kan fördröja projektet uppemot ett år och i värsta fall stoppa det helt.– Nu fördröjs processen, jag skulle gissa fyra till fem månader innan vi får ett nytt beslut. Just nu är vi inte benägna att lägga för mycket pengar och personal ifall det blir så att vi inte får tillståndet i slutändan.Området som Malmö Stad vill övervaka är det största sammanhängande i landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro