ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

JK stoppar kamera i porttelefon

TT · 18 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Att se den som ringer på är ingen given rättighet. Länsstyrelsens klartecken för porttelefoner med kameror i Falkenberg överklagades direkt.

Justitiekanslern (JK) ifrågasätter att kamerorna inte skulle behöva tillstånd, rapporterar medier i Halland. Eftersom besökaren själv aktiverar kameran genom att ringa på, så omfattas sådana här kameror inte av lagen om allmän kameraövervakning (LAK), anser länsstyrelsen i Halland. Därmed skulle det bli fritt fram för Falkenbergs bostads AB, Fabo, att installera bildtelefonerna.

I våras gjorde kammarrätten i Stockholm samma tolkning när det gällde porttelefoner i Svenska Bostäders bestånd. Men JK ger sig inte, utan har drivit Stockholmsfallet till högsta instans, Regeringsrätten. Därför överklagar JK även Fabo-beslutet till länsrätten i Halland.

Svenska Bostäder har än så länge bara porttelefon med kamera som ett pilotprojekt i två höghus. Men företagets chefsjurist Klas Heldensten ser det som naturligt att använda teknikens utveckling för att öka tryggheten för de boende.- Om besökaren ringer på hos Andersson så kan Andersson se om det är den som förväntas komma som står där utanför.

I höst ska en statlig utredning ge sin syn på kameraövervakning i hyresfastigheter, bland annat i trapphus och tvättstugor.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro