ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

JK vill ha nazister dömda för hets mot folkgrupp

Stockholm TT · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hemsidans ansvarige utgivare, en 20-årig man från Mellansverige, dömdes i tingsrätten till en månads fängelse, men friades i hovrätten.

I en artikel om homosexuella på nationalsocialisternas hemsida den-svenske.com hävdas att den som bejakar homosexualitet också måste bejaka pedofili, incest, nekrofili och tidelag. I en artikel om zigenare stod det att de försörjer sig på stöld, tiggeri samt spådoms- och trolldomskonster; uppgifter hämtade från ett konversationslexikon från 30-talet. Artiklarna låg ute på hemsidan från hösten 2004 till vintern 2005. Bör få fängelse JK vill nu med hänvisning till HD:s friande dom mot pingstpastorn Åke Green att domstolen ytterligare klargör rättspraxis på området. De nu aktuella uttalandena ska inte bedömas på samma sätt som uttalanden som gjorts i religiösa sammanhang utan ska ses som hets mot folkgrupp anser JK.

JK, som har rätt att själv föra upp mål i HD, vill att tingsrättens dom ska fastställas och att mannen alltså ska dömas till fängelse. Pingstpastorn Målet blir det andra som HD tar upp i kölvattnet efter den omdiskuterade domen mot pingstpastorn Åke Green. Han beskrev homosexualitet som en cancersvulst i samhället. HD motiverade sin friande dom med hänvisning till religionsfriheten och till Europadomstolens vidare tillämpning av yttrandefriheten.

I början av mars beslutade HD att på riksåklagarens (RÅ) begäran ta upp ett mål mot fyra unga män, som 2004 delat ut flygblad på Staffanskolan i Söderhamn. Där beskrevs homosexualitet som promiskuöst, orsak till hiv och aids samt främjare av pedofili. De dömdes i tingsrätten men friades av hovrätten, som hänvisade till Åke Green-domen. Det målet tas upp i HD i slutet av maj.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro