ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

JO: Åttåringar måste bjuda alla till kalaset

TT · 22 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX / Arkiv


klar

Artikellänk är kopierad

Att bjuda till kalas kan få allvarliga konsekvenser — även om festdeltagarna bara är åtta år.Men det finns sätt att undvika de värsta fallgroparna.

– Använd sunt bondförnuft, råder författaren och etikettexperten Mats Danielsson.

I Lund har ett födelsedagskalas blivit ett fall för justitieombudsmannen (JO) sedan en åttaårig pojke fått sina inbjudningskort konfiskerade av skolpersonalen.

Pojken ville inte ha med två skolkamrater på festen eftersom de mobbat honom. Men enligt skolan ska alla bjudas om inbjudningar delas ut i klassen.

Mats Danielsson, som föreläser i vett och etikett under namnet Etikettdoktorn, tycker att det grövsta etikettsbrottet av alla är att påpeka att någon gjort fel vid en inbjudan.

Dock finns vissa generella regler att hålla sig till för både unga och gamla festfixare:– Värden väljer själv vilka som får vara med. Om du gör en offentlig inbjudan i skolan ska du nog bjuda alla. Annars är det bättre med en personlig inbjudan via exempelvis post, mejl eller sms, säger han.

Att medvetet välja bort någon i en grupp kräver goda skäl. Mobbning kan vara ett sådant.– Då kan den uteblivna inbjudan vara ett sätt att markera, vilket är förståeligt.

Samma etikett gäller på arbetsplatsen.– Du går inte ut med en allmän inbjudan där bara vissa får komma. Då är det bättre med en personlig kontakt, säger Mats Danielsson.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro