ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jo, de är visst lika

C-G Karlsson · 6 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Så olika

Två systrar, den ena tv-producent, den andra färsk på tronen i Stockholms stadshus. Tv-tjejen Sanna (Anna Ulrika Ericsson) är singel, spontan, gillar att ragga och lever för jobbet. Finansborgarrådet och ny-skilda tvåbarnsmamman Lotta (Ingela Olsson) kämpar för att få ihop vardagen samtidigt som hon rör om i politikergröten i stadshuset.

I Helena Bergströms nya film förälskar sig systrarna i minst sagt olämpliga kärlekskandidater. Och det är här, efter en hyggligt roande startsträcka, som Bergströms feelgoodlusta börjar kännas kvävande ansträngd. För snart är alla kära. I alla.

Lottas partikamrat (Rolf Lassgård) i Sannas killes (Johan Widerberg) ex (Rikard Wolff). Lottas ex i hennes partimotståndares (Philip Zandén) ex (Nina Gunke). Arvingarna i Siw Malmkvist. Rikard Wolff i Sarah Dawn Finer ... Nej, kanske inte riktigt, men nästan. Man undrar vad Bergström och manusförfattarkollegan Tove Alsterdal vill  säga – att det finns nån för alla, även om det betyder att byta sexuell läggning eller att sova med fienden?

Inte bara är ett sådant gränslöst kärleksbudskap larvigt, det är provocerande.

Men det kanske kvittar, för i slutänden blir det omöjligt att skilja på människorna i "Så olika". De är stöpta i samma form, oavsett kön, sexuell läggning eller vad det nu må vara. Så jävla lika.

Slarvsylta efter fin inledning

The box"Donnie Darko"-regissören Richard Kelly gör slarvsylta av denna thriller-goes-new-age-rulle efter en fin inledning i vilken ett par får en låda vars innehåll består av ett ohyggligt men frestande erbjudande.

Visuell fest som svänger

Disney’s En julsaga

Dickensklassikern om snåle Scrooge svänger vilt i denna kraftfulla version, som dock är lite väl läskig för småbarn. Mocap-tekniken gör den till en visuell fest utan att skymma den starka historien.

Snygg yta utan något under

ChériSvårstyrda känslor rubbar Michelle Pfeiffers cyniska kurtisan i Stephen Frears Colette-filmatisering. Beröringspunkter finns med hans ”Farligt begär” men den här gången är det rätt tomt under en snygg yta.

klar

Artikellänk är kopierad

C-G Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro